:: Setia Bersama Selamanya ::

Daisypath Anniversary tickers

Konsep Blog

Blog ini hanya memaparkan kisah hidup dua insan yang menyulam cinta dalam keredhaan-NYA.. kurang dari sudut agama, fakta sains atau politik mahupun lucah.. blog direka hanya untuk menyimpan kemas segala kenangan kehidupan seharian yang semakin hari semakin hilang dari ingatan.. mengambil kata2 dari seorang pendakwah, "tulislah pengalaman itu, demi anak2 mu.."

Saturday, October 10, 2009

Pasal Praktikum 2

Entri sebelum ni terpaksa di deletekan atas sebab2 tertentu..tadi aku lepas 'hangin' aku je.. kepada sesiapa yg terasa, very the sorry.. aku hanya cakap tentang hak aku saja.. *izzah, aku dok dang nok reply komen mu..* hihi.. dulu aku pernah cakap pasal praktikum.. [klik sini], dan resultnya aku dapat sekolah ni.. [klik sini]


Conclusion aku..
  1. Ada hikmah disebalik yang ALLAH aturkan.. sekolah itu sangat baik budaknya.. [tak gi lagi, tapi assume budak2 baik.. doa seorang cikgu..=) ] mungkin ALLAH nak bagi aku peluang dapat A untuk praktikal.. ingat senang ke nak dapat A.. kerjasama student amat diperlukan tau.. jika budak2 baik, kelas dapat dikawal, sememangnya cikgu itu layak dapat A!
  2. Aku bukan kerabat sultan.. jika diteliti asal usul penyekolahan aku, dari sekolah menengah lagi sekolah aku ada nama kerabat sultan.. Sekolah Menengah Agama Atas Sultan Zainal Abidin (SMAASZA).. sekolah banyak kenangan tuh! then, aku masuk UPSI pun still ade nama Raja.. Universiti Pendidikan Sultan Idris.. sehingga la aku nak praktikum, aku ditempatkan sekolah yang ada nama sultan lagi.. Sekolah Raja Perempuan Taayah, Ipoh Perak.. adakah nanti bila posting, aku akan ditempatkan di sekolah yang ada nama sultan jugak? kalu di Kuantan, SMK Tengku Panglima Perang Tengku Muhammad! [doakan untuk aku tau..] =)
  3. Sebenarnya aku sedih sebab lagi jauh dari abang.. siyes aku cakap, jika abang sudah bekerja, aku tiada masalah untuk berpraktikal jauh dari abang kerana tiada lagi masalah kewangan terhad.. tapi sekarang, buat masa ni, kewangan kami terhad, untuk aku nak praktikal jauh2 ni membuatkan daku sangat poning kopalo.. =( .. untuk sekarang, TM-KL-Kuantan-KL-TM memakan belanja, RM58.. jika aku praktikal di Ipoh, kos ulang alik jumpe abang, Ipoh-Kuantan-Ipoh, RM 80+.. banyak.. hampir 2x ganda..
  4. Kepada yang tukang incharge ni, thanks sebab buat aku camni.. menjadi orang yang tidak amanah sangat besar dosanya.. apatah lagi, kamu sudah dipilih oleh ALLAH memiliki pangkat dunia dengan panggilan Tn. Haji di hadapan.. berlaku la adil pada yang hak..
  5. Aku cuba tenangkan diri, tenangkan perasaan.. aku semat kata2 mak aku dalam hati, aku jadikan azimat kata2 abang dalam diri..kata2 mak.

"sabarlah adek.. sebelum nak dapat senang, mesti susah dulu.. mane tau nanti adek posting dapat dekat.. adek dapat posting awal dari kawan2 lain.." -mekaseh mak atas doa itu..


"Usaha dulu minta tukar.. kalu tak dapat, sume tu dh qada' n qadar.. kite tak tau, mungkin di sebalik mende yg kite rase buruk ade hikmah yg kite tak jangka.. sb ALLAH dh gitau dalam al-Quran, apa yang kamu rasa baik bagi kamu, mungkin buruk bagi kamu.. tapi apa yang kamu rase buruk bg kamu, mungkin baik bagi kamu.. ALLAH lah perancang yang terbaik.." - thanks sayang untuk peringatan ini..



p/s: abang, sanggupkah abang berjauhan lagi dengan aling?? sekarang aku dalam proses pertukaran sekolah ke daerah kuantan.. mohon doa kalian ye..

16 Comments:

Mata Hati said...

kay lah, jgn hangin2..tak baik utk kesihatan diri dan mental. anggap jer ini ketentuan takdir. bukan ke perancangan Allah itu lebih baik..

jadilah seorang cikgu yg baik yer..zaman sekarang tak sama mcm dulu. nak rotan anak murid kena pikir 3x..kan tak pasal2 dpt surat saman..huhu

ANIEMZ said...

aniem to mata hati:

hihi.. itu la.. dh kurang hangin nya.. tapi sakit kepala.. hikhik.. budak2 zaman sekarang bahaya.. dan ibu bapa zaman sekarang pun bahaya.. dan yg menjadi mangsa, CIKGU! anak tak pandai CIKGU yg salah.. anak wat masalah, CIKGU yang salah.. adoi...=(

Raihah Rosli said...

usaha.... insya Allah...mne tau berkat penat turun naik tangga bc... pihak ulm bg tukar...

Doa...doa..doa..

Kalo lah tak dapat jge tukar...Pegagng lah kate2 mak anim n ur husband...

Insya Allah ada kesenangan selepas kesusahan...

Ape2 je result ... i terima dgn redha... partner o tak... xpe lah... Setiap yg blaku ade hikmahnye:)

ehsas jaded said...

hoh..aku smgt laluh jd follower mu bile bab posting2 ni..hehe:)

'atiqah said...

aniemz, all the best untuk usaha pertukaran sekolah tu ye =) kalau dapat, bolehla datng umah akak nanti =) kalau tak, takpe..terima dulu..bukan senang berjauhan, esp bila kit memerlukan dan diperlukan, kan? tapi, takpe lagi sekali.ALLAH akan aturkan yang lebih baik..prasangka baik terhadap ALLAH, akan ada ganjarannya.akak dah rasa, banyak kali..tabah dan cekal tau..salam juang untuk kamu. *wink*

ila said...

salam..akak..ila faham perasaan tu kut..myb x sehebat yg akak rs kut..tp dulu2..dr ila form 1..slalu tpkse gi skolah jauh2 sbb dpt offer jauh2..
form 1 kna pg kelantan...pdhal byk je sbp kat kedah..huhu..tp..kat kelantan la ila byk belajar ttg erti berdikari kut..then ms mtrx...igt nk apply kolej mara kulim je...tp..dpt kmns...jauh lg rupenye..huhu..tp alhamdulillah..sgt enjoy study kat sane...cume skrg alhamdulillah..dpt ukm..tmpt yg mmg ila nk tuju..so..akak..jgn putus asa ekk..insyaAllah..DIA mmg tau yg terbaik buat kite...sbb DIA yg cipta kite...bak kata lecturer ila..kdg2 patient mrh2 bile kite bg treatment sbb die rs sakit..tp..die x tau yg ape yg kite buat /bg treatment itula yg terbaik utk die..patient tu mrh2 sbb die x tau yg tu sbnrnye baik utk die..tp..dugaan akk kna jauh dgn suami lg berat sbnrnye kan..sbb Allah syg akak...n akak mmg mampu terime dugaan ni..
Allah xkan bg dugaan kat org yg x mampu kan kak...akak,kuatkan diri,,jgn pts asa..He will help u...spt sebelum ni..Mmg Dia da byk tolong akak kan...sory tau terbebel byk...smoge ceria sokmo..

ANIEMZ said...

aniem to raihah:

erm, yela.. mane tau berkat turun naik tangga kt ULM tu, akhirnya dapat tukar skolah.. tapi agak sedih la.. orang lain ade partner masing2, i punye tak der.. u jangan sedih2 eh.. hihi.. nanti kite wat ABM same2 secara jauh.. jangan lupe on YM sokmo.. haha..

ANIEMZ said...

aniem to ehsas jaded:

tu la izzah.. aku delete entri sebelum entri neh sbb terlalu kontroversi.. haha.. dok dang nok royat ke mung.. mu lepas dh praktikal, aku ni bakal.. waaa, takut2..

ANIEMZ said...

aniem to 'atiqah:

thanks akak!! sungguh, bergantung harap pada ALLAH, natijahnya takkan kecewa dengan ALLAH.. sekarang ni redha je la.. sebenarnya ada pro n kons jugak bile dapat praktikal kt Ipoh tu.. cuma, lebih pro lagi la kalu praktikal di Kuantan =)

oke.. nanti anim lawat damia' eh.. rumah akak belakang shell tu ke?

ANIEMZ said...

aniem to ila:

thanks ila.. kata2 ila menmbah semangat akak.. ALLAH bagi dugaan ini untuk akak mungkin sebab akak dh semakin jauh dengan Dia.. ALLAH nak akak duk lama2 atas tikar sejadah, ALLAH nak lidah akak tak berhenti zikir pada-NYA, ALLAH nak setiap langkah akak itu mengingati-NYA.. sesungguhnya, dugaan ini akak dapat sebab ALLAH sayang akak.. doakan untk akak ek..

ehsas jaded said...

rilex nim..adop gape pon praktikel..niat baek i.Allah Allah buke jln..aku takot gop nim..praktikel oke, posting sgh kekgi guane cite au..mu praktikel lame ekpom..cian nggoh...mitok2 blaku keajaiban pahni.tetibe dpt surat leh tuko tpt ke..hehe..amin..

ANIEMZ said...

aniem tu ehsas jaded:

tu la izzah.. kalu just sebulan, aku tak kesah.. ni kos ulang alik, rumah sewa kt sane, makan minum, banyak tu.. thanks sebab memahami.. tapi, kdg2 sedih gak la bile tak der kawan pun yg volunteer nak tukar dengan aku.. tak pe la, ade hikmah la tu..

hal posting tu, tadok masalah kot.. aku dengar2 yang posting dibekukan tu hanya khabar2 angin je.. huhu.. kakak2 senior aku yg konvo baru neh, ramai gile dpt posting sabah n sarawak.. bersedia kah anda ke sana jika dapat offer ke 'oversea'?? hihi..

ehsas jaded said...

hahaha..kenat mu..tp mmg kene g sabah serawak gk kot anim..adop kosong cni..xpela..saing2 fak ak pakat nikoh lake nk elak dr kene posting denum..bia aku yg g, dh deme ni takmboh g sgt..hahahhaa:)kaye sket duk denum op? ngeh2..

miss jue said...

aniemz...
first excited bila bc u dpt praktikal kt sekolah raja perempuan taayah, ipoh.. that was my secondary school. tapi bila bc smpi habis sian lak kt u.. dh plan mcm2 dgn hubby u, tp lain jd nyer.. xper.. try mnta tukar dulu.. kalau nk tau pe2 sal sekolah tu, do contact me... saya f1-f5 kt situ.. all muslim girls boarding school..

ANIEMZ said...

aniem to ehsas jaded:

hihi.. tu la izzah.. memang kaye pun mu gi dinung..mu gi dinung, pahtu mitok jadi warden.. cube mu bayangkan berapa sebulan mu dapat.. haha.. mata duitan sungguh aku neh.. tak pe izzah, aku gi kem yg KPM punye tu, dia kata, orang pernah berkhidmat pedalaman, senang naik pangkat.. kekgi mu pangkat tinggi dari aku.. hihi..

aniem to miss jue:

sungguh ke skolah lama awak?? waa,, saye dh jumpe orangnya.. nanti kalu nak tanye pape, saye tanye awak ek.. banyak nak tau psal skolah tu.. tapi skolah tu budak pandai2 kan..

miss jue said...

yup.. my lovely school.. sy xtau nk kata pndi2 ke x tp bdk zmn skg mmg pndi2.. anim blh tny pe2 jer kt sy.. kita ni sebaya.. so xyah la malu2.. FYI, ada 4 je kelas sains. 2 kelas f4 and 2 kelas f5.. skolah yg kecil bout 600 students. key la... details nti sy citer dlm blog cm anim minta..

jgn susah hati yer... insyaAllah Allah dah tetapkan yang terbaik untuk anim dan suami.. yang penting jgn putus doa minta dipermudahkan sgl urusan..

 

blogger templates 3 columns | Make Money Online