:: Setia Bersama Selamanya ::

Daisypath Anniversary tickers

Konsep Blog

Blog ini hanya memaparkan kisah hidup dua insan yang menyulam cinta dalam keredhaan-NYA.. kurang dari sudut agama, fakta sains atau politik mahupun lucah.. blog direka hanya untuk menyimpan kemas segala kenangan kehidupan seharian yang semakin hari semakin hilang dari ingatan.. mengambil kata2 dari seorang pendakwah, "tulislah pengalaman itu, demi anak2 mu.."

Friday, October 23, 2009

Sapa Nak Kurus??

Soalan cepu mas.. sape nak kurus? aku bukan penjual produk kesihatan.. bukan penjual produk bio-slim.. bukan penjual susu lost weight ke hape.. atau bukan jugak model pada beauty slim world.. haha.. pokoknya, ku mahu tanya sapa mau kurus?? hihi..

Jawapannya adalah KAWEN.. hihi.. kenapa?

Testimonial pertama:

Encik Mohd Zubir telah mengalami penurunan berat badan yang tidak sangat ketara setelah hampir 5 bulan mendirikan rumah tangga.. setelah disoal selidik, isterinya bukan tidak memasak masakan yang besh2, tapi.. erm, rahsia penurunan berat badan perlu dirahsiakan buat sementara waktu..namun, berat badan sebenar belum dikira lagi.. =)

Testimonial kedua:

Puan Nurrul-Haniem dilaporkan tidak mengalami penurunan berat badan, malah hanya maintain sahaja sebelum dan selepas kawen.. [tak mau ngaku berat badan dah naik =P ]

Kepada anak2 teruna n dara, jangan risau.. entri ini bukan bersifat 18SX.. haha.. kerana SATU perkataan, encik Mohd Zubir boleh menurunkan berat badan.. perkataan itu adalah JIMAT.. [rakyat Trg sila sebut dengan betul.. tekankan perkataan T dibelakang supaya ianya tidak membawa maksud yg lain.. =P ] ..

Encik Zubir berjaya mendisiplinkan diri sendiri apabila beliau tidak makan di kedai makan / cafe hospital, sebaliknya akan pulang ke rumah untuk masak sendiri.. [pecah rahsia!].. walaupun penat seharian di ward, tapi beliau gagahkan diri memasak dengan sendiri walaupun hanya sekeping telur mata + cicah budu.. jika mengalami keletihan tahap melampau, beliau langsung tidak memasak dan hanya makan buah sahaja..

Sebenarnya, kitaorang laki bini kena pandai manage duit.. tak leh boros sangat sebabnya banyak lagi bajet 2010 yang dibincangkan baru2 ni di parlimen indera mahkota 8 kami neh.. so, kami wat rules.. sesape yg rela berkorban demi cinta utk yg tersayang, boleh cuba.. rules ini hanya untuk pasangan suami isteri yg duk berjauhan sahaja.. rules itu adalah : jika salah seorang tidak makan mewah, maka yang seorang lagi pun tak boleh makan mewah jugak.. haha.. maksudnya rules ini adalah, kalu nak makan mewah, kene makan bersama2..jemaah namanya.. hikhik..

Rules ini tidak menyakitkan jiwa dan perasaan kami.. aku memang langsung tak kesah sebab sejak kecik lagi memang dikenali dengan budak yg sangat 'kedekut' utk diri sendiri.. abang? pun tak kesah sebab abang cakap, dia tak pernah mewah dalam hidupnya dan dibesarkan dengan cara hidup bersederhana.. so, rules ini berjalan dengan damainya beserta hati nyg tenang..

Jika aku turun ke Kuantan, baru lah kami dapat makan mewah.. mewah bukan bermaksud berbelanja sampai beratus2 wang ringgi dibelanjakan untuk makan, tapi cukup sekadar Dinner Plate KFC atau X-Meal Mc D [aku salah tulis, X-Meal bukan Mc D tapi KFC.. aku tak nak delete coz sebab aku memang tak tau n tak minat pun makan kt Mc D.. tapi kalu abang beli burger, aku pau jugak burger dia.. haha].. atau 2 biji BIG APPLE santapan 'mewah' kami.. atau nak lagi mewah makan ikan bakar di Tanjong Lumpur..

Aku cakap, rules ini akan berjalan dengan damai jika pasangan sanggup berkorban.. especially utk pasangan macam kami, married student =) .. dan hasilnya, terdengar la kata2 pujian untuk encik Mohd Zubir,

"Zubir, ko nampak kurus la.."

"Abang, abang nampak kurus sikit la.."

Tapi berbeza dengan kata2 yang diucapkan kepada Puan Anim,

"Anim nampak berisi la lepas kawen.."

So, aku simpulkan bahawa berisi sebab bahagia.. rahsia berjimat itu adalah rahsia penurunan berat badan untuk encik Mohd Zubir.. haha.. Oke, itu sahaja petua penurunan berat badan yang idea.. tanpa membahayakan kesihatan, tanpa merosakkan body anda yg anggun lagi menawan itu.. haha..


8 Comments:

abg said...

bgs gk kn ble terpkse berjimat.duit dpt smpan,tubuh pn kurus.hehe..

sori la ye syg kne ssh2 dlu,nk wt cmne abg x kije lg.tp alhamdulillah akhir2 ni rzki mkin murh..nnti blh la tmbh brg2 rmh ckit2.tp mesin basuh mgkin lmbt ckit la..

sbr la ye syg.doa labia cte2 abg tercapai.tp mgkin abg perlu kn lam 15thn gk kot nk cpai cte2.lps 2 blh la nk mtk ape pn.nk kete mwh,bnglo,emas berlian,insyaAALAH dpt.tp kne doa kn la cte2 abg tercapai.hehe..

org tue2 kate, ssh2 dhlu sng2 kmdian..

skang kne ssh dlu la ye syg.hehe..tp ssh2 pn abg akn psti kn nnti kte dk same alg blh mkn ape yg alg nk.tp klu nk bli brg2,blh...tp ckit2.hehe..

thanks syg sb sggup ssh pyh nge abg.luv u syg..

ANIEMZ said...

aniem to abang;

ala bang, malu la abang mention sume kt sini.. ngeh3.. org dh tau kite tak de mesin basuh lagi =) [utk pengetahuan: saye basuh baju kemeja dia dgn tgn ye.. lain2 baju, tumpg mesin basuh rumah lama abang..]

hihi.. aling doakan abg berjaya dalam hidup.. dpt jugak sambung smpai subspecialist.. sebb alg nak pau duit abg bnyam2, so kene doa dulu la bia abg berjya.. huah3x..

ayat abang yg last tu touching la..mcm nak nanges je baca T_T .. aling tak kesah la abang.. aslkan hidup bahagia, aman sentosa, jiwa raga tak berduka lara, that's enough for me.. see, kann dh speaking tu.. hikhik

and the last word.. aling betul2 cintakan abng.. tak kesah dalam apa jua kedaan, berjanji lah hanya ALLAH yg dapat memisahkan kite,, oke sayang?

NadiaShafiqa said...

hakhaks!! harap2 pas kawen blh jugak maintain mcm kamu bdua.. huhu such a loving hubby n wife.. congrats!!!

ANIEMZ said...

aniem to nadia shafiqa:

thanks.. saye kenal ur future hubby awak.. satu skolah tapi dia aliran thanawi, sy n hubby aliran sc.. huhu.. tak sangka dh lame awk kenal dia eh.. semoga awak pun ade jodoh mcm kami =)

NadiaShafiqa said...

owh ye ke anim?? sy knal mase blajo dulu jgk... laa,knp tak sangke lak sy dah lame knl die?? suke la tgk awk kawen awal..huh hu.. mcm smooth jek ke arah nak kawen tuh. i admit..
*i jelez tgk u berdua kawen hik3!!!*

ANIEMZ said...

aniem to nadia shafiqa:

huhu.. tak der la, sebab mungkin dh lame tak dengor kabo pidin, so tau2 dia kapel, pastu dh lame pulak tu kapel..huhu.. kalo saye gitau kt hubby neh, mesti dia nak tau gak dengan lebih detail.. huhu.. hihi..

kawen awal ni banyak advantage.. selain bulih tenang kan hati, rase ade 'pelindung' je.. huhu.. ape2 masalah, ngadu.. nak tempik melolong pun tak pe depan dia sbb dh jadi suami kite..

so, saye doakan yang terbaik utk awak tau.. nanti kalu dah dekat nak kenduri, jangan lupe jemput kami =)

NadiaShafiqa said...

pidin penah skali cite sal zubir(ur hubby). pidin kate zubir nih dak pandai. mse tuh dgr je le sbb tak knal. hehe.. tetibe,scare kbtulan awk tny sal pidin.. insyaallah,klau ade jodoh smp le tu jmputan kami(ecece...)

ANIEMZ said...

aniem to nadia syafiqa:

hihi.. insya ALLAH =)

 

blogger templates 3 columns | Make Money Online