:: Setia Bersama Selamanya ::

Daisypath Anniversary tickers

Konsep Blog

Blog ini hanya memaparkan kisah hidup dua insan yang menyulam cinta dalam keredhaan-NYA.. kurang dari sudut agama, fakta sains atau politik mahupun lucah.. blog direka hanya untuk menyimpan kemas segala kenangan kehidupan seharian yang semakin hari semakin hilang dari ingatan.. mengambil kata2 dari seorang pendakwah, "tulislah pengalaman itu, demi anak2 mu.."

Monday, August 2, 2010

Saspen Jadi Mama

Bile aku duk fikir2 kan, ibu2 lain macam aku jugak ke?? owh.. dari awal peknen sampai lah nak penghujung ke 40 minggu, dah berapa kali saspen wujud dalam diri aku.. pastu nanti, bile nak bersalin mesti wujud lagi saspen saspen, lebih2 time nak push push.. salah teran kang, bahaya pada baby.. tak leh nak push push, bahaya pada baby jugak.. nauzubillah.. pastu nanti, bile baby dah selamat lahir ke dunia, nak jaga dia, mesti saspen saspen saspen lain akan wujud lagi.. anak tersedak susu pun blh jadi saspen.. berak terlebih sikit jadi saspen.. najis baby warna lain pun blh jadi saspen jugak.. jadi, conclusion aku, nak jadi mama ni banyak betul saspen saspen yg wujud =) .. dulu mak aku camni ke nak lahirkan aku??? =D

Baru2 ni, memang saspen betul baby ni tak mau gerak.. senanya, aku dah sakit kepala+megren kat 2 minggu.. setiap hari telan panadol.. jadi, masuk hari ke6 aku telan panadol, baby mcm kurang gerak dah.. kitaorang gi HTAA kat low risk.. pegi kul 12 am.. haha.. nurse cakap kul 9 pm baby tak cukup kick 10 kali, terus gi hospital.. kitaorang tunggu n tunggu n tunggu sambil pujuk awang hensem ni supaya suh gerak2.. sampai kan last2 kitaorang penat, siap ugut lagi baby, tak nak gerak, baba n mama tinggal la baby kt hospital.. wakaka.. kesian baby, kecik2 dh kene ugut..

Abang dh siap2 bawak white coat.. kot2 la ade medical students kat sane yg tengah tunggu patient.. jadi, kalau abang pakai white coat, abang akan dibenarkan masuk sekali.. sekali, sorang habuk pun tak da.. jadi, tak yah aku nak elak2 dari jumpe student.. [padahal laki sendiri pun student gak!] pendek cite, wat CTG, baby oke je.. HO yg on call malam tu sangat baik.. lembut je.. mata siap sepet2 lagi sebab baru bangun tido.. kesian.. Dr pun scan sekali.. n tengok baby gerak pun oke je.. uri aku kat depan, jadi kalau baby gerak slow2 je, memang aku takkan rase pun.. tengok, saspen lagi.. kalu mesin ultrasound tu harga 20 ringgit, mak dah beli nak oi... tengok awk oke ke tak setiap hari..

Sebelum aku bangun, Dr cakap nak wat VE.. aku pun sah2 memang bantah, bajet macam aku ni Dr jugak je.. hahaha.. aku cakap mane ade show, tak der leaking, tak der sakit perut pun.. pastu Dr cakap, salah satu tanda nak bersalin adalah reduce fetal movement.. jadi, kene cek jalan bawah jugak.. aku tak nak explain banyak2 pasal VE, tapi aku dah cakap awal2 kat abang, nanti bile dah nak bersalin, sakit perut tahap dewa baru aku akan pergi.. tak mau pegi awal2 sebab aku sangat tidak suke wat VE.. sakit weh.. ngeri ingatkan balik.. aku ulang, ngeri..

Dr cakap kene admit ward utk monitor selama 24 jam.. aku n abang sah2 pujuk rayu Dr cakap tak nak admit ward.. akhirnya, Dr call specialist, Dr Raja Arif [lecturer abang jugak].. n dia cakap tak pe la nak discharge pun sebabnya result aku kire fetal kick tu tak reliable.. sebab ape? sebab aku start kire kul 1 pm.. wakakaka.. kan aku dah cakap, aku makan panadol.. haruslah tido-tak-sedar-diri pukul 1 pm baru bangun.. tu pun bangun sebab abang baru balik dari exam.. nasib Dr tak bengang dengan aku.. dah la kejut dia bangun tido, alih2 tengok aku salah kira fetal kick.. tak pe la Dr, kerja awak kerja mulia tau.. haruslah senyum aja kalau dapat patient macam saye! =D




2 Comments:

Cery said...

salam kenal...pregnant ye..nampak kat gambar..mcm budak muke.hehe..awet muda.... bestnye bacaa blog2 org pgnnt ni..jemput ke blog utk more info ttg pregnancy,bfeeding,etc..jom tukar2 followers

ANIEMZ said...

wsalam.. salam kenal juga.. hihi.. tak der awet muda sgt... dh serabai dh muke sejak peknen ni.. nnti saye jenguk blog akak ye

 

blogger templates 3 columns | Make Money Online