:: Setia Bersama Selamanya ::

Daisypath Anniversary tickers

Konsep Blog

Blog ini hanya memaparkan kisah hidup dua insan yang menyulam cinta dalam keredhaan-NYA.. kurang dari sudut agama, fakta sains atau politik mahupun lucah.. blog direka hanya untuk menyimpan kemas segala kenangan kehidupan seharian yang semakin hari semakin hilang dari ingatan.. mengambil kata2 dari seorang pendakwah, "tulislah pengalaman itu, demi anak2 mu.."

Friday, August 6, 2010

Bila Pangkat Diagung2kan..

Kadang2 aku tak paham dengan manusia2 ni.. bila dah ada pangkat bertingkat2, nak sangat diagung2kan.. eh, takkan jumpa kamu kat toilet pun kene panggil dato' jugak kot.. ohh~~ tu contoh je.. aku tak pernah pun jumpe dato' kat toilet sebab aku masuk toilet wanita biasanya.. huahuahua..

Cuma kadang2 aku fikir, takkan ditempat awam, yg memang orang tak kenal kamu, tapi kamu nak orang tu panggil dengan panggilan yg ade pangkat kt depan.. lebih sgt ke pangkat yg ada?? dah awak pegi tempat awam, camno orang nak tau awak ade pangkat itu, pangkat ini... perlu ke berubah air muka kalau awak ade pangkat Profesor Dr. tapi orang awam panggil awk, makcik.. perlu ke perlu?

tiba2.. ade emosi di sini.. haha

Cite dia camni.. minggu lepas aku n abang balik kampung nak amik stok sutera.. sampai je pasar payang, terus kami ke kedai yg selalu kitaorang amik stok.. sampai je situ, ade 3 orang customer ni.. yg A nak gi toilet.. tinggal B n C.. yg B ni, oke la.. ramah je.. aku siap2 sembang dengan dia.. tolong abang zul carikan warna kain yg dia nak.. since kami memang pelanggan tetap kedai tu, kadang2 kitaorang tolong jugak abg zul ni.. pasang kain kat patung.. eh, laki aku dh xpert tau pasang kain kat patung tau.. =D

Pastu, yang C ni memang muka dh nampak kerek sikit.. aku tak de hal la kan.. aku pun buat2 ramah tanye, "akak dari mana?" .. dia jawab, "dari KL".. muka tak mau senyum langsung.. fine.. aku tak kesah.. yg B dah hilangkan diri dah gi kedai lain.. yang C ni dia dah berkenan dengan 1 pasang kain, tapi kain tu dah dijahit manik.. yg manik tu la dia tak nak, tapi nak kain lain yang sama sebijik sebuntal dengan kain ade manik tu.. mano nak cari kak oiiii..

Sutera digital ni hanya ade sepasang utk 1 design.. nak design yg sama, kene reprint n tambah rm 50.. kene amik masa.. pastu, punye la dia suh abg zul cari jugak kain yg sama.. abg zul ni memang sangatlah baik layan customer.. first class dia layan semua orang.. sebab tu kami memang dh jadi pelanggan tetap kedai dia.. dan setiap kali ade customer lain yg singgah n berkebetulan kami ade situ, mesti dia akan cakap, " dorang ni married student.. jual sutera kot online.. duk kat kuantan skang.." .. tak pasal2 kene introduce.. shy shy cat aku..

Okeh.. berbalik pada cite asal.. bile abang zul ni tanye, datang TRG wat ape, dia cakap ade seminar kt Park Inn Hotel.. bile dia sebut seminar apa, baru lah aku macam... 'patut la macam nak marah aku panggil kakak.. nasib tak panggil makcik..' .. rupe2nya yg 3 orang tu semua Dr dari HKL.. dan abang cakap, besenye, yg attend seminar ni specialist n subspecialist.. yg kt nama depan dia ade Profesor Dr samting samting samting bla bla bla..

Bile kitaorang lalu depan HSNZ, memang ade 1 banner tulis ttg seminar tu.. patologi bla bla bla.. aku pesan kat abang, nanti dah jadi Dr.. dah amik specialist n dah amik sub specialist,, tak yah la nak berlagak sangat.. kalau mati pun, semua kene bungkus dengan kain kafan putih.. tak de nye nak bungkus dengan kain sutera bagai..

p/s: sorry ye kalau entri ni mengusik jiwa, wat kecik hati ke ape.. aku cuma macam pelik la bile pangkat diagung2kan..

******************

aku sangat kagum dengan akak ni.. sangat speechless bile dapat hadiah dari dia.. kami tak pernah jumpe pun.. hanya blog semata2.. tarikh kawen kami sama, n sejak tu kenal dia.. dia yg approach aku dulu cakap, 'ade jugak kawan yg asben duk jauh..' mase tu kan aku n abang duk asing2..

bile dapat parcel, aku dah cam nama dia walaupun dlm blog panggil lain.. aku dah bergenang air mata sambil mesej dia.. n malam tu dia reply n 1 ayat yg aku akan ingat sampai bile2.."tak pe la.. rezeki akak kite kongsi sama2.. anim n zubir kan tak kerja lagi.."
aku siap cakap lagi kt abang, nanti dah kije nak jadi macam dia..

1 hari tu, aku tanye dia ttg botol susu tommee tippie tu.. daripada explanation dia tu memang canggih sungguh la ttg botol susu tu.. n memang setiap ibu nak kan yg terbaik utk anak dia kan.. aku cari kt kuantan tak der.. n memang tak der pasang niat pun nak beli sendiri.. huhu.. last2, dia pos hadiah botol susu tu utk baby..thanks akak!
Aku tengok alamat pejabat dia, n aku tau memang orang2 yg kerja situ gaji menimbun2.. lebih2 lagi asben wife kije company yg sama.. aku punye abang ipar pun company sama dengan akak ni, jadi haruslah aku tau gaji abg ipar aku tu berapa.. haha.. mungkin lain department lain, tapi memang top la masyuk setiap bulan..

Kepada akak..
thanks sangat2.. anim sampai dah pasang niat, bile anim n zubir dh kije, nak jadi macam akak jugak.. haha.. tapi bukan jadi supplier botol susu tommee tippie ni.. haha..

p/s: lama dah nak wat entri penghargaan ni, tapi aske tergendala je..


8 Comments:

[Zaza Azlan] said...

waaa. aniem..tak sangka pulak aniem sangat touched dapat hadiah tu..akak rasa sumbangan tu sangatlah tak seberapa..sob2..dahla tensen cari yang kecik takde, terpaksa bagi yang besar gedabak.

akak cakap kat hubby akak pasal aniem and zubir 'kelakar kan, diorang ni. mesti nanti bila diorang dah tua, or dah kaya raya, akan gelak2 balik bila ingat zaman2 awal kawin dulu hehehe'.

kenangan tu..

akak sekarang pun kalau teringat2 zaman mula2 kawin iaitu cuma berapa bulan lepas je wahahaha, itu pun dah kelakar2. sebab bila tengok hotel kat miri, teringat masa awal kawin penah duduk hotel ni hujung2 minggu masa datang dari bintulu. teringat gak kesusahan drive setiap weekend sorang2 time pregnant =p

hoho mana ada gaji akak menimbun2 ceh2. tapi alhamdulillah, amin..aniem doakan akak gaji banyak ke heheheh.

betul, rezeki biar kita kongsi same2. lagipun itu bukan hak mutlak kita. kalau kedekut sangat dengan rezeki, believe me, duit tu akan habis jugak tak tau kat mana, walaupun tak bagi kat orang lain. itu nama dia berkat, tak gitu keh2 cakap macam terer =p

cepatlaaa baby kuar..tak sabar dah nii

ai said...

sy rasa dia nak anim panggil dia makcik kut.hehe

Maaruf Mohamad said...

good job kak zaza...niat nak melawat syaura asyik terbantut je ni...aduyaiiii

ANIEMZ said...

aniem to kak zaza:

memang la tacing sebab tak pernah jumpe kan.. kenal pun dlm blog je.. huhu.. anim pun skang, kalu gi bandar kuantan n lalu depan hotel yg selalu kitaorg duduk tu, mesti teringat punye zaman mula2 kawen.. aceh, macam dh lama kawen je.. hehe..

sabar2.. baby cakap dia nak kuar awal bulan 9.. tp mama dia paksa suh kuar akhir bulan 8.. jadi dia ngah konpius.. haha..

ANIEMZ said...

aniem to ai:

hehe.. kalau panggilan makcik lebih elok daripada nenek.. sebab memang dh nampak tua pun..jadi panggil nenek pun blh jugak, cuma nenek moden la.. ngee~~ melampau betul..

ANIEMZ said...

aniem to maaruf:

eh maaruf.. bile mu nok jadi cam kak zaza gak?? wakakakaka.. nak datng umah aku tengok baby kene sedia kan wang secukupnya.. itu kalau tak sempat beli hadiah.. kalau sempat beli hadiah, sila beli yang besar gedabak punye saiz XL punye kotak okeh..

[Zaza Azlan] said...

maaruf, ceh sepak kang berjoget. good job mendenye =p
aa nanti datang beraya la baru boleh makan sedap2 sikit..lepastu tak bole buat muka garang. syaura skang dah kenal orang. kalo orang laki muka garang je dia terus meraung. cisss..

ANIEMZ said...

to maaruf:

akak, maaruf kalo buat muka garang tak leh, nanti jadi muka lain kang.. haha.. ampun maaruf.. ^_~

 

blogger templates 3 columns | Make Money Online