:: Setia Bersama Selamanya ::

Daisypath Anniversary tickers

Konsep Blog

Blog ini hanya memaparkan kisah hidup dua insan yang menyulam cinta dalam keredhaan-NYA.. kurang dari sudut agama, fakta sains atau politik mahupun lucah.. blog direka hanya untuk menyimpan kemas segala kenangan kehidupan seharian yang semakin hari semakin hilang dari ingatan.. mengambil kata2 dari seorang pendakwah, "tulislah pengalaman itu, demi anak2 mu.."

Friday, August 20, 2010

Eh, TER-rajen..

hati kecewa.. aku punye la bersungguh2 basuh karpet, tetibe hari mendung =( .. mane ku mau jemur?? mane?? harap2 mendung bukan sampai ke petang, biarlah panas di tengah hari.. eh, asal bunyi mcm peribahasa terbalek je.. ^_~

oke.. kan aku dah cakap, abang tade, aku akan telebeh rajen.. tade lagi hangin satu badan erk erk erk.. jadi, memang masak pun besh2 lah.. ni menu hari rabu.. siap2 masak, aku mesej abang.. saje buat dia terliur.. wakakaka.. sebab time dia ade, aku saket kepala, jadi masak pun simple2..


sotong goreng tomyam.. tapi stok serai tade, tak rase sgt cam tomyam.. tapi boleh la makan.. aku tak letak sayur ape pun sebab memang aku tanak letak.. kalau abang ada, sayur2 tu aku pass kt abang.. ni nak pass kat sape?? dalam tong sampah jawabnya =)


kangkung goreng belacan.. tapi belacan sikit je aku letak, takut tetibe hidung jadi gatal.. aku bukan ade resdung yg tahap kronik pun mcm kakak aku, tapi sebagai langkah berjaga-jaga.. lalala..kantoi gune pinggan percuma Darlie.. aku tatau kenapa istimewa sgt pinggan ni, tapi memang aku sayang gile la kt pinggan ni.. pinggan ni selalu mendapat tempat di hati aku kalau aku nak letak apa2 makanan..

***********************************************

Senanya, aku sangat serba salah dengan abang.. oke, sehari sebelum abang gi Hulu Tembeling tu, aku tak puasa.. kantoi dah lobang satu.. weh, aku tak pose sebab kene wat BSP tau.. pastu, aku bajet la kan dah tak der hangin satu badan sebab boleh makan.. aku ingatkan selama ni aku hangin satu badan sebab perut kosong, tapi ternyata memang salah lah! kan aku dah cakap semalam, aku ade satu hipotesis n hipotesis itu diterima..

Ingatkan lagi nak wat kuah yong taufu kat abang.. rupenye abang ni hantu yong taufu.. kitaorang panggil yong taufu ni 'sape punye'.. kekeke.. sape yg duk kuantan n selalu gi pasar malam IM 1, mesti selalu dengar penjual yong taufu tu sebut "sape punye".. pastu terus kitaorang register nama baru yong taufu ni dengan nama sape punye.. lalalala..

Tau2 la kan, yong taufu ni kalau amek tak hengat dunia memang boleh sampai berbelas2 hinggit la.. aku dulu tak suke pun yong taufu, tapi tetibe jadi suke bile first time makan kt umah kakak aku.. senanya, bukan tak suke, tapi jimat duet.. kah kah kah.. punye la kedekut aku nak kuar duet utk makan.. ni cite belum kawen la.. last2, kawen dgn hantu yong taufu, memang botak la kepala kalau nak beli setiap minggu..

Jadi, aku pun blaja la nak wat kuah camne.. senang je, tapi sebab ade step yg kene blender, jadi aku tangguh2 dulu nak.. aku malas nak bukak blender, pastu basuh, pastu lap, pastu simpan balek dalam almari.. tengok, punye pemalas kan aku neh.. hahahaha.. jadi, segala mak datuk bahan2 yong taufu tu maseh elok dalam peti ais.. dh 2 minggu kot beli.. hehe..

Gambar2 di bawah adalah mase first time aku buat kuah yong taufu ni.. tanak komen lelebeh la, tapi abang cakap, "eh, dh mcm sama macam kat kedai la.."


aku cakap kat abang, nak makan satu mangkuk ni bayar RM 19 kat aku.. sebab aku kira2 satu ketul RM0.30, memang satu mangkuk ni boleh dapat RM 19 la.. haha.. boleh jual2 dengan abang ni buat beli breast pump.. kekeke..


Kuah 1 bekas ni tahan 1 minggu.. weh, tak sia sia aku bukak blender, pastu basuh, pastu lap, pastu simpan balek dalam almari tau sebab hari2 abang makan yong taufu.. tapi kuah ni sedikit pedas sebab aku buh TERlebeh cili kering.. tak kesah pun sbb taste abang memang suke pedas2..


ni sebelum aku letak kuah.. abang cakap, aku dah ade style jual yong taufu, cuma lambat sket bab2 potong ni.. panas la wei.. pakcik tu buat laju2 tak pe la sebab dia dah bese..

eh, ape motip aku letak gambar makanan time2 pose ni??


*********************************

Since ade request dari pembaca blog ni nak tau resepi kuah yong taufu, so, aku pun tulis la ye.. senanya, kalu resepi sendiri, memang bangga tahap dewa la orang mintak resepi.. tapi ni pun, aku sendiri cilop resepi orang laen.. kekeke..


YONG TAU FU (kuah)
resepi : minami133@myresepi.com

10 tangkai cili kering
gula melaka atau kurozato
bijan goreng
gula(kalau kurang manis)
1 s.k garam
3 cm belacan
300 ml air
1 sudu besar minyak
1 1/2 s.b tepung jagung dibancuh dgn 50 ml air
sedikit ajinomoto - x buh

CARA:
1. Masukkan minyak dalam kuali. Goreng cili kering sehingga garing dengan api yang kecil.
setelah garing, angkat dan blend cili kering dgn sedikit air.
2. panaskan air bersama gula melaka.
3. Masukkan cili yang telah dikisar tadi dan juga belacan.
4. setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
5. masukkan garam, ajinomoto dan gula(jika gula melaka kurang manis).
6. masukkan bijan goreng dan siap untuk dihidang bersama chikuwa, kanikama dan lain-lain.

p/s: aku buat kuah ni 3x ganda dari resepi kat atas.. tapi belacan tu tade la aku letak sampai 9 cm.. wakaka.. mau gatal hidung nanti..


4 Comments:

aLiYaH aHmAd said...

huhu
salam akak
x mo share ke recipe kuah yong taufu
teringen gak nak tau

ANIEMZ said...

to aliyah:

hehe.. akak cilop dari blog orang je.. oke, nanti akak share kt blog eh..

aLiYaH aHmAd said...

haha
trimas akak
terharu~
kenapa dgn blog akak ni

ANIEMZ said...

to aliyah:

blog pening.. pengsan kot tahan lapar..wakakka..

 

blogger templates 3 columns | Make Money Online