:: Setia Bersama Selamanya ::

Daisypath Anniversary tickers

Konsep Blog

Blog ini hanya memaparkan kisah hidup dua insan yang menyulam cinta dalam keredhaan-NYA.. kurang dari sudut agama, fakta sains atau politik mahupun lucah.. blog direka hanya untuk menyimpan kemas segala kenangan kehidupan seharian yang semakin hari semakin hilang dari ingatan.. mengambil kata2 dari seorang pendakwah, "tulislah pengalaman itu, demi anak2 mu.."

Saturday, May 1, 2010

Rezeki Baby =)

See.. mama dah aktif pelik terhadap blog nan satu neh.. mentang2 dah habis kene observed dari lecturer n guru pembimbing.. n mentang2 jugak la praktikal tinggal lagi 2 minggu untuk mencapai titik yg terakhir [ada nada puitis di situ], so, mama sangat hepi oke.. ^_^

***************************************************************************************

Sebenarnya, dah la nak tulis dalam blog pasal ni.. tapi tertangguh2 sebab kesibukan praktikal.. benarlah kalam ALLAH yang menyebut;

"Dan kahwinilah orang-orang yang sendirian di antara kamu, dan orang-orang yang layak (berkahwin) dari hamba-hamba sahayamu yang lelaki dan hamba sahayamu yang perempuan. Jika mereka miskin, Allah akan memampukan mereka dengan kurniaNya. Dan Allah Maha Luas (pemberian-Nya) lagi Maha Mengetahui." (Surah an-Nur : 32)

Kewangan

Alhamdulillah, sejak kamu hadir dalam rahim mama, permintaan kete sewa semakin meningkat.. rezeki tu kami bahagikan ikut bahagian; 25% simpanan, 25% anak, 25% belanja makan, 20% maintainance kete n 5% urusan amal&sedekah.. walaupun kadang2 dalam sebulan boleh dapat dalam RM 1000-1300 (untuk 2 buah kete sewa), tapi Baba n Mama takkan belanja sewenang2nya.. purata yang dapat tu pun bukan tetap.. bese la, bukan kerja govern nih.. hikhikhik..

Sonok tatkala bile kami ke UIA untuk amik duit sewa kete, mama yang excited kire duit.. hikhikhik.. waktu ni masalah kewangan baba n mama tak der masalah.. duit rumah sewa RM450 dah siap simpan kemas dalam bank.. belanja guna duit kete sewa.. n waktu ni pun baba n mama belum lagi mulakan perniagaan sutera online lagi.. cukup lah belanja dengan duit kete sewa, itu pun dah terlebih rasenye..

Dugaan

Awal bulan Januari, kete kancil baba rosak (warna silver).. tersadai depan Kuantan Parade hampir 2 minggu.. bukan tak nak baiki, tapi sebab baba terpaksa gi Temerloh, so memang tak sempat nak baiki.. sampaikan polis call tok ma, tanye kenapa kete dah lama tersadai sebab takut kene curi.. polis call ikut alamat dalam pendaftaran kete oke.. kete tu kalau nak diikutkan memang banyak nak kene baiki, tapi memang tak sempat duit.. tak cukup sekadar guna duit maintainance kete saja, perlu amik jugak duit 25% dari simpanan.. tapi masalahnya, baba sangat hati2 dalam pengeluaran wang sebab takut nanti tak der back up if terjadi apa2..

Pertengahan Januari, kete proton iswara plak kene langgar.. sedikit saja kemek dibahagiaan pintu sebelah penumpang.. sebab nak jimat, baba bukak pintu tu n ketuk sendiri tak nak bagi nampak kemek.. hihi.. baba boleh jadi mekanik jugak tau, baby.. selesai yang kete iswara tu..

Awal bulan febuari (sebelum raya cina), kami kene 'tipu' plak.. actually, bukan kene tipu.. tapi kadang2 bile fikir balik rase macam kene pukau.. melayang RM 6000 oke.. terus jadi miskin.. mama cakap bukan tipu sebab dengan RM 6000 tu kami dapat barang, cuma bagi baba n mama, barang2 tu tak patut digunakan lagi oleh kami.. tambah2 lagi as a married student.. so, kalu datang rumah kami ade la induction cooker, microwave yg berpuluh2 function tu, pressure cooker, air purifier, set periuk n kuali stainless punye n banyak lagi la.. baba n mama jadi jutawan A**a oke..

Kenapa mama cakap macam kene pukau, sebab kami seolah2 macam ikut je kata2 penjual tu.. habis korek duit bank.. RM 6000 tu adalah dari simpanan duit untuk rumah sewa RM 450 sebulan, duit biasiswa mama, duit simpanan dari kete sewa, duit anak [duit kamu, sorry], duit maintainance kete n duit lebih mama yang mama simpan dulu2.. sedih sgt.. esok baru kami tersedar bile tengok semua kad bank dgn pandangan bingung je sebab semua kad bank 'zero' wang..

Akhir bulan febuari, halaman rumah kami pulak yang kene pecah masuk.. adusss.. habis diambilnya tayar kete kawan baba, besi tombol pintu.. pencuri siap tinggalkan plastik air tea ais lagi.. geram mama tengok.. jenuh mama n baba cari tayar ganti untuk kawan baba, at last, kawan baba cakap tak yah bayar.. berbanyak terima kasih pada kamu, Ika.. kami tak berkesempatan lagi nak belanja makan..

Rezeki baby

Kami pening kepala camne nak bayar duit rumah sewa untuk bulan 3.. alhamdulillah, korek punye korek dalam semua bank, cukup RM 450.. hehehe.. dah bayar yang bulan 3, terus fikir camne nak bayar yang bulan 4 nih..waktu ni, memang kami terpaksa ikat perut sekemas2 nya.. hanya mengharapkan duit sewa kete.. itu pun kurang orang sewa dari bese sebab pelajar UIA dah study week n dalam minggu exam..

Masuk bulan 4, tokki [ayah mama] bagi duit.. ni rezeki kamu!! sebenarnya, tokki tak tau pun yang baba n mama kehilangan duit sebanyak tu.. so, baba n mama dapatlah tarik nafas lega sebab dah ade duit sewa untuk bulan 4.. mekasih tokki ye..

Disebabkan kehilangan duit tu la, baba n mama decide nak wat perniagaan sutera online pulak.. alhamdulillah, setakat ni mendapat sambutan.. mama jual jugak sutera dekat cikgu2 sekolah by hand, cuma mereka ni bayar ansuran la.. yang pelanggan dari internet pun dah semakin ramai.. alhamdulillah.. itu dikatakan rezeki kamu sayang.. setakat ni, mama tak pernah usik lagi duit untung sutera sebab baba cakap nak wat modal lagi untuk stock seterusnya..

Dan rezeki kamu yang mama n baba rasa paling berharga adalah kejayaan kami.. tu pun boleh cakap rezeki anak jugakkan?? big clap untuk baba bile baba dapat ranking ketiga dalam posing OnG baru2 ni.. kesian baba.. sikit lagi nak dapat distinction.. tak per, rezeki terpeliot sikit.. hikhikhik.. walaupun gitu, baba dapat buktikan pada tok ma, hadirnya kamu telah menambah rezeki untuk kami.. dan mama, observation dari guru pembimbing n pensyarah pun dapat feed back yang positif.. walaupun result tak dikeluarkan lagi n belum diluluskan oleh senat, berkemungkinan mama dapat A- atau A dalam praktikal.. alhamdulillah..

Sebenarnya, mama selalu doa bila la kami dapat menang hadiah dari mana2 peraduan sebab every contest baba akan masuk.. baba yang gigih namanya ni.. kalaulah dapat menang hadiah lumayan, insya ALLAH, kami bercadang nak buat kenduri kesyukuran untuk kamu time raye di rumah tokki, kenduri 'aqiqah di rumah tok ayah [ayah baba] n kenduri kesyukuran kedua di rumah di kuantan.. so, anak mama ni tolong doa2 la supaya baba n mama dimurahkan rezeki ye, sayang!! salam sayang untuk kamu..





3 Comments:

- said...

huhu. comelnye.

miss jue said...

berat btl tanggungjwab... mcm x bersedia je nk tempuh semua tu... huhu.

Mohd Zubir Abdul Rahman said...

sbnr nye xde la brt sgt tggjwb 2..tp sb tertipu 6k, sume perancangan yg dh wt ntah ke mane..kne wt plan br..mgkin lps msk scholar bln 6 ni, insyaAllah mslh setel n blh tmbah modal bisnes sutera..pape pn,mama kne sbr k..sori sgt2 sb slame ni baba blh bg ape je yg mama mtk, tp skang.....

 

blogger templates 3 columns | Make Money Online