:: Setia Bersama Selamanya ::

Daisypath Anniversary tickers

Konsep Blog

Blog ini hanya memaparkan kisah hidup dua insan yang menyulam cinta dalam keredhaan-NYA.. kurang dari sudut agama, fakta sains atau politik mahupun lucah.. blog direka hanya untuk menyimpan kemas segala kenangan kehidupan seharian yang semakin hari semakin hilang dari ingatan.. mengambil kata2 dari seorang pendakwah, "tulislah pengalaman itu, demi anak2 mu.."

Tuesday, May 25, 2010

CD & Breastpump


"abang, nanti kite pakaikan CD la untuk baby.."
"nak pakaikan katne?"
"lor.. kat punggung dia la.. kat mane lagi.."
"CD bulat tu nak letak kt punggung wat ape?"
????????

Uhhh~~ nasib aku tak samapi tahap bengang oke.. dan aku tak salahkan hubby jugak yang tak tau pasal CD nih.. yela, duk sebuk ngadap buku dia yang tebal 5 inci n berat 5 kilo.. =) dialog tu berlaku kira2 baby masih 8 minggu dalam tummy.. hihihi.. dan sekarang, bile hubby dah tau apa dia CD, dia yg paling semangat cari info tentang CD.. gi kedai baby pun, dia yang tanye "ade jual CD tak?" huhuhuhuhu..

Cloth Diapers (CD )

Aku dah berazam sejak belum habis praktikal lagi, nak study pasal CD ni lepas tamat tempoh praktikal.. haha.. tengok U.. punye la I semangat.. dan hasilnya, 2 minggu baru habis praktikal, 2 minggu tu gak la I tercongok depan laptop cari info tentang CD jugak breastpump..

CD memang banyak jenis yg dijual di pasaran.. pening dan pening dan pening nak pilih yg mane satu.. ni pelaburan jangka panjang, jadi haruslah melabur dengan baik sekali oke! bukan setakat wat kuar duit Rm 30, Rm 40, tapi mau RM 300 jugak untuk 10-15 keping.. ni kira yg paling murah dah.. ade yang brand mahal, mahal lagi jawabnya..

Hubby selalu pesan, nak pilih brand, pilih yang baik sebab bukan nak pakai anak sorang, ank kedua, ketiga, keempat pun boleh pakai lagi.. [dia sebut keempat je, maknanya 4 orang je kot.. haha].. tapi yang aku tak tahannya, bile kitaorang discuss pasal CD ni, boleh encik hubby ni cakap cegini;

"abang tak kesah kalau kite nak guna CD, tapi aling kene rajin basuh la.."

Cepat2 aku balas,

"aii abang.. aling je ke? anak kite berdua ye, jadi 2 2 kene rajin basuh CD.."

Nasib dia cepat sedar.. haha.. kebiasaannya, kalau dalam internet yg jual online ni, dorang just letak perbandingan harga antara lampin pakai buang dengan CD.. hubby aku ni, siap wat kira2 tambahan lagi kos sabun yg nak basuh CD dengan air yang digunakan untuk nak bilas CD.. punye la ko dia berkira sampai tahap tu.. tapi camne pun, comparison between CD n pampers, haruslah CD yang menang..


Cloth Diapers atau lampin moden
[tibe2 rase nak jadi pengedar cloth diapers pulak.. hihi]


Jadi, sekarang ni memang pening nak pilih brand mane satu.. kalau ade ibu2 yang tau pasal info CD ni, boleh share kat sini ye..

Breastpump (BP)

Ni pun pening nak pilih brand mane satu.. time2 peknen ni, semangat tinggi gunung nak fully breastfeed anak, tapi tak tau la bile dah betul2 masuk 'bidang' nanti, level semangat tu dah turun dah.. hihihi.. nasib dapat support dari abang.. aku cakap kat abang, abang kene support aku.. in case dia nak further dalam Peadiatrics ke, boleh la dia bagi talk tentang kebaikan susu ibu pada anak ni tengok pada pengalaman isteri.. huhu

Aku wat research tentang breastpump ni pun sejak habis praktikal lagi.. semangat tu, study tak camtu.. aku surf web susuibu.com la.. masuk web macam2 nak tengok brand mane yang ramai gune.. ade la 2 3 brand yang dorang suggest ni n majoriti cakap baik gune yang letrik.. mula2 aku cam takut gak nak gune karen2 ni, tapi fikir2 balik, kalau manual perlu gigih kuasa 5 untuk nak dapatkan stock yg banyak dalam 1 hari..

Pasal nak pump susu tu, mungkin tak der masalah kot.. aku boleh celah2 masa gi Surau sekolah ke untuk pam nanti.. jangan tengah2 syok2 pam, ade student datang intai sudah.. huhu.. atau pun, boleh tumpang bilik persediaan makmal yg kakak2 pembantu makmal biasa duduk tu untuk aku nak pam susu jap.. jadi salah satu faktornya, kene pilih yang tak bunyi bising.. kang bising2 kang aku menarik perhatian student lak..

Mende ni pun pelaburan jangka masa panjang, jadi haruslah buat pemilihan yang bijak.. apa2 pun, aku belum lagi habis sudy pasal ni.. ade dah yang aku berkenan, cuma tunggu SALE.. hihi.. tapi rasenye, nak tunggu bersalin dulu kot, baru nak sambar breastpump ni..


Yang ni orang kate tak bising sgt.. tapi cam berat sikit..


Yang ni ringan.. nak cari spare part pun senang gak.. tapi mahal banyak compared dengan yg kat atas.. kalau beli yg ni, tibe2 tak gune, mau kene dengar ceramah 7 hari 7 malam dengan hubby..




6 Comments:

eT said...

yg CD tu akak xtry lg...
tp pump memula akak bersalin guna pureen manual harga puluh2 jek..mmg berkire giler nk beli...then kawan bg dia punye pureen batteri..bunyi cam mesin rumput..sakit gak bila time dia paksa susu kuar...nk abes pantang akak mintak husband beli yg manual avent..mmg best guna...tp guna sampai bb 10bulan jek...sbb xletih nk pump...manual la namanyer...then tukar freestyle mreastpump medela sampai skang bb dah 1thn3bulan..hehe...yg ni sng sket...sambil2 wat keje pon leh pump susu...tp mmg rilex la dan mahal sket...hehe
pape pon pilihan ikut citerasa memasing....

ANIEMZ said...

aniem to eT :

thanks akak for sharing.. ish, banyak ye breastpump akak ni.. hihi.. tu la, ingat nak beli medela gak, tp bukan freestyle la.. yg swing je kot.. kalau spectra 3 tu oke jugak sebenarnya, tapi berat sikit.. 4kilo.. pernah gak baca kat susuibu.com pasal manual avent.. most of them memang bagi comment oke n best, cuma malas nak pam la sebab manual kan..papa pun, TQ sbb sudi share kat sini..

Wan Anie said...

salam ziarah... aniemz,

thanks singgah blog akak, junior rupanya sebab dulu akak pun sekolah sama dengan aniemz cuma akak dah lama2 dulu la haha 5 thn jugak kat ctu.

baguslah kalu ada semangat nak bercd dan susukan bayi dengan susu ibu, cd tu nanti akak boleh recommend yg ok InsyaAllah boleh tahan lama sbb akak dah gunakan hampir 3 tahun tuk anak ke2 dan sekang anak ke-3.

pasal breastpump depends on budget dan tahap gunanya tu... macam akak guna avent hat manual tu jer sebab jarang2 pump, waktu kerja dulu (anak ke-2) pump 2x jer masa kat ofis dan skang bila anak ke-3 ni lagi jarang guna sbb dah di rumah, so byk direct breastfeed jer.

Rai said...

salam,
pasal cd tu cuba google reviewnya dulu sebelum pilih brand dan jenis.
Sekarang brand china banyak yang ok macam coolababy. ada jugak orang yang dapat exp yang tak ok dengan brand china. kalau ada duit lebih boleh invest kat us made punya cd..

paling elok beli satu dua keping. cuba dulu..kalau ok baru beli banyak2..

ps: coolababy punya coolababy dyeable bamboo charcoal pun ok. kalau berminat singgah la belek2 harga.

Mommy Pinky said...

Jenguk2 mommy to be... :)
jemput la ke blog ye..

ANIEMZ said...

aniem to Wan Anie:

OO.. senior anim ke ni.. tak sangka.. hajatnya nak fully BF, tapi tak tau la ade kekuatan ke tak sebab kakak2 semua tak fully BF.. CD pun masih dalam perbincangan.. takut pakai sekejap, last2, tersebek kat dalam almari.. hihi.. tapi utk jimat+selamatkan environment, say YES to CD.. hiih..

aniem to Rai:

itu la.. sebelum wat keputusan nak beli CD ni memang kene wat review dulu.. ntah la,, ade org ckp coolababy ni tak berapa nak kemas kalau pakai.. waallahu'alam.. ape2 thanks sbb suggest ye...

aniem to mommy pinky:

wah akak.. excited pink.. kalau bby girl, kompem ni semua jadi pink.. hihi

 

blogger templates 3 columns | Make Money Online