:: Setia Bersama Selamanya ::

Daisypath Anniversary tickers

Konsep Blog

Blog ini hanya memaparkan kisah hidup dua insan yang menyulam cinta dalam keredhaan-NYA.. kurang dari sudut agama, fakta sains atau politik mahupun lucah.. blog direka hanya untuk menyimpan kemas segala kenangan kehidupan seharian yang semakin hari semakin hilang dari ingatan.. mengambil kata2 dari seorang pendakwah, "tulislah pengalaman itu, demi anak2 mu.."

Friday, March 6, 2009

Kerisauan Seorang Ibu dan Cerita Masak..

" Adik nok kawen gane.. mok tengok pandai wat nasi goreng je.. gulai2 dok reti.."
[adik nak kawen camne.. mak tengok pandai buat nasi goreng je.. gulai tak reti nak masak..]

Kerisauan seorang ibu iaitu mama tercinta, mak anim.. hari tu, mak anim menyatakan kebimbangannya pada anim kat kakak kedua.. kakak anim just bagi respon biasa je sebab dia dulu kawen pun tak pandai masak jugak.. hehe.. [sorry kak dah.. jangan marah..].. bimbang jika anak bongsunya ini tidak dapat mengeyangkan suami nanti..

Ohoho.. ini respon dari anim untuk mak anim pulak.. [walaupun dia tak baca kan blog ni..]

"adik dah pandai dah masak.. since duk rumah sewa ni, always masak tau.. everyday.. haha.. jimat punye pasal ni.. sanggup makan yang cikai2 je asalkan perut keyang =].."

Setakat anim masak ni, bulih diterima lah masakan anim ni dari semua lapisan umur dalam rumah ni.. suke pedas2 tapi kata mak nanti kene buasir.. tak suke manis2 sangat, tapi bakal mak mentua suke manis2.. adus.. contra betuss... tapi kadang2 banyak kali masak tersalah masin.. orang tua2 cakap masak salah masin, nak dekat kawen.. betul la tu gamaknya.. ngeh3..

Baru2 ni anim dan bakal suami turun ke KL.. ke sogo untuk beli barang2 hantaran.. almaklum laa.. SALE..SALE...SALE.. hehe.. so, untuk nak jimatkan lagi duit kan, anim pun masak nasi goreng sebagai breakfast.. so, bile dah setel sume masak, bersiap2 untuk naik bas ke KL.. sampai kat Pudu, dia dah tunggu anim.. tunggu anim or tunggu makanan?? hehe..

Untuk mengelakkan anim sakit perut [kaco mood laa kalu nak shopping sakit perut..], anim tak makan laa nasi goreng tuh.. dia je yang habiskan satu bekas.. banyak jugak tau.. dalam waktu dia nak menghabiskan tuh, dia selalu offer ke anim nasi goreng tuh, tak nak rase langsung ke.. seperti biasa "tak nak.." [macam dia je yg masak.. hehe..]

Dengan tekun dia menghabiskan semua nya.. HABIS.. so, kami ke Sogo.. punye laa tengah pilih2 handbag, kasut and mende2 lain lagi, dia sakit perut.. adus.. kaco mood betul laa.. anim yg nak elak sakit perut, alih2 dia pulak.. 3X dia duk ulang alik ke tandas.. then, timbul laa perasaan rasa nak tanye, "kenapa sakit perut..??

"sebenarnya nasi goreng tadi MASIN.. tak sampai hati nak cakap sebab orang dah rela hati masak kan.. sebab tu offer tadi, tak nak rasa sikit ke.. dengan harapan kalau rase nasi goreng tuh, bulih tau dengan sendiri rasa nsi goreng tuh.."

Uhhhh.. terharu... bukan rase bersalah, tapi terharu.. halusnya cara dia nak menegur.. kepada dia.."agak2 lepas kawen bulih jage hati anim macam tuh lagi tak..??" .. lame sikit, baru rase bersalah.. hehe.. sebab tengok dia duk ulang alik ke tandas kan.. ohohoh.. I'm sorry.. hehe..

1 Comment:

hanipdaia said...

hahahah..pnuh dramatik zubir mg nk tgur kan..bgus2..tp kan nim..aku same ar ngn mg..lately ni bile msak jer masin,sapa saing aku tgur..nk kwen ker?asyik masin jer ni..hahahaha..klu gtuh aku pun dkat2 gok ar ni kan.,.kan?hahahha

 

blogger templates 3 columns | Make Money Online