:: Setia Bersama Selamanya ::

Daisypath Anniversary tickers

Konsep Blog

Blog ini hanya memaparkan kisah hidup dua insan yang menyulam cinta dalam keredhaan-NYA.. kurang dari sudut agama, fakta sains atau politik mahupun lucah.. blog direka hanya untuk menyimpan kemas segala kenangan kehidupan seharian yang semakin hari semakin hilang dari ingatan.. mengambil kata2 dari seorang pendakwah, "tulislah pengalaman itu, demi anak2 mu.."

Friday, October 1, 2010

Hadeef Zafran Menjengah Dunia.. Part 5

Last episod okeh.. malas dah aku nak peram cite macam jeruk buah cermai.. oh~~ terliur plak.. tetiba lupe ending episod 4 camne..

******************************

Aku sampai je kat NICU terus tanye Doc.. Doc tu kebetulan kenal abang, jadi dia pun agak mesra jugak dengan aku.. "kite cek Hb baby agak rendah.. 8 je.. saspect ade anemia.. jadi kite nak amik darah baby sekali dengan darah ibu nak cek.. sebab pelik tibe2 Hb rendah.. nak tengok darah ibu n anak serasi ke tak.." rase sedih sangat.. tak pe lah kalu nak amik darah aku, tapi jangan lah cucuk lagi baby.. kesian dia.. dah lebam2 tangan kiri kanan..


Bila Doc dah siap amik darah aku, abang pun sampai.. abang pun tanye lagi soklan macam2 kat DOc.. then, bile sampai tahap nak amik darah baby, mereka mintak aku n abang tunggu kat luar n pintu bilik di tutup kemas2.. ye, hari ketiga aku dah tak tabah.. aku nangis semahu2 depan abang.. nurse lalu lalang pun aku tak endah.. sangat sedih oke.. lepas satu satu dugaan untuk baby.. Hadeef, kamu kuatkan??


Tiba2 ade sorang nurse keluar dari bilik tu n lupa nak tutup pintu.. serentak tu jugak aku dengar sorang baby nangis menjerit semahu-mahunya.. aku pulak yang nangis laju2 kat luar.. aku mintak abang tutup pintu tu, sebelum abang tutup pintu dia intai dulu.. tapi senanya, bukan Hadeef yang nangis.. haha.. mami dia je lebeh2.. Hadeef nangis hek hek hek je.. bagus sayang, kamu memang anak yg kuat!!


Doc gitau yang Hadeef perlu transfer darah.. aku mintak dengan Doc biar amik darah aku n transfer ke Hadeef.. Doc cakap tak leh.. abang pulak mintak darah dia diambil untuk ditransfer ke Hadeef, pun tak boleh.. memang procedure dorang kene amik darah kat bank darah.. jadi sangat sedih.. darah yang ntah sape punye masuk dalam tubuh Hadeef T_T .. Untuk Hadeef, Doc hanya transfer red blood cell sahaja..


Hari ketiga aku dah boleh keluar wad.. bile discharge je, kitaorang terus gerak gi Airpack centre, nak gi amik breastpump yang aku order.. aku order hari Jumaat, hari Isnin baru sampai.. tak sia2 gaduh manja laki bini semata-mata breastpump ni sebab aku nak beli sebelum bersalin, abang mintak beli lepas bersalin sebelum masuk kerja.. dah megeren fikir nak amik brand apa, last2 spectra 3 gak menjadi pilihan hati.. berbaloi2 lah!!


Balik umah terus aku pam susu untuk Hadeef.. first pumping agak terkejut tahap dewa.. haha.. mana taknya, terus pilih suck tahap max, mane kau tak terlonjak2 sakit.. terus mesej kak zaza tanye camne nak pam.. thanks akak!!! muah muah muah.. malam tu kitaorang hantar susu kat Hadeef.. sebab hanya beli pam je, jadi sibuk la kau duk susun ais sekeliling botol susu untuk kekalkan sejuk..


Sampai je kat NICU, tengok2 lampu biru dah ada atas kotak Hadeef.. aduh, luluh lagi hati tengok Hadeef ada jaundis.. nurse kat situ cakap, baru je petang tadi letak sebab tengok bacaan tinggi sikit.. bila aku dekat dengan Hadeef n sentuh dia, terus dia meraung2 nangis sekuat hati.. sebabnya selama ni bile kami datang, Hadeef akan pandang n tenung mami n babanya.. tapi hari tu, mata dia kan ditutup sebab kene duk bawah lampu tu, so dia tak tau sape yg pegang dia..

Jadi, abang assume mungkin Hadeef ingat Doc yang datang nak cucuk dia lagi.. mana taknya kan, dari pagi tadi kene cucuk amik darah, pastu transfer darah, pastu dengan sakit yang sebelum2 ni.. pastu abang tak bagi dah aku pegang Hadeef sebab takut dia menjerit lagi.. on the way balik umah, aku cakap kat abang, esok aku tanak pegi dah hospital tengok Hadeef sebab aku dah tak kuat.. aku dah start nangis bile tengok Hadeef kene cucuk sana sini..

Kata2 abang wat hati aku tersentuh.. abang cakap, "Hadeef dah kire ringan ujian untuk dia.. cuba tengok baby sebelah dia, esok nak kene operate sebab ketumbuhan blakang kepala tu.. yang sorang lagi tu pun ade masalah jugak pun kene operate.. Hadeef dah nak baik dah tu.. Aling kene pegi la tengok dia.. baru dia rase mami dia sentiasa ada dengan dia.. baru dia kuat.." baru aku sedar.. kalau aku lemah, Hadeef pun akan lemah sama..

Hari keempat, kitaorang pegi tengok Hadeef sambil2 hantar susu.. alhamdulillah, Hadeef dah tak duk dalam kotak.. duk dalam katil baby dah.. nasal prong pun dah tak pakai.. cuma, tube susu still ada la.. nurse cakap, petang nanti nak try tambah jumlah susu untuk Hadeef.. kalau dia boleh minum dengan baik tanpa jeluak, blh la transfer Hadeef ke SCN.. bile Hadeef masuk SCN, aku kene masuk sama untuk breastfeed baby..


Jadi, bile Hadeef dah tak duk dalam kotak, abang amik kesempatan sekali lagi untuk azan n iqamat betul2 ditelinga dia.. sangat syahdu mase tu.. mase tu aku bergenang lagi air mata.. macam tak sangka.. itu anak kami berdua yang mase lahir sangat berjuang untuk hidup n alhamdulillah dengan izin-NYA, bertambah sihat sehari ke sehari..


Hari kelima, abang call aku dari UIA cakap tak perlu lagi pam susu sebab hospital call Hadeef dah ditransfer ke SCN n aku perlu admit ward lagi sekali.. yay! alhamdulillah.. so, aku pun kemas barang2 untuk admit ward.. kalu ikutkan procedure, hanya perlu duk 1 malam je sebab semata2 untuk direct breastfeed n Doc nak monitor.. jadi, ada harapan untuk balik sehari sebelum raye.. bagus Hadeef, betul2 rancang baik punye nak kutip duit raye..


Mase kat SCN, nurse mintak aku direct breastfeed Hadeef.. lagi sekali bergenang air mata.. keroje menangis je mak budak ni.. hahaha.. sayu wei hati, hari kelima baru boleh peluk Hadeef.. tapi menangis je lebeh, menyusu tak reti jugak.. kah kah kah.. pestime sangat kekok.. malu dengan nurse yang ajar aku camne nak menyusu anak.. sekarang dah sakses dah.. berlagak kau berlagak..


Bila Hadeef dah depan mata, aku cakap kat abang, "eh, nape kite tak klik2 amik gambar dia? belum ada sekeping habuk pun gambar Hadeef.." gitu.. terkedu kau sampai tak tau nak wat ape yg patut.. terus kitaorang klik2 amik gambar Hadeef biar lah mase tu dia lena tak ingat dunia pun..


Senanya, hari keenam Hadeef tak dibenarkan keluar lagi sebab tiba2 platlet dia turun.. tapi aku pujuk2 Specialist tu cakap nak balik raye, so dia mintak aku refer pada hospital kuala terengganu lepas seminggu.. baru2 ni mase kitaorang pegi check up Hadeef, alhamdulillah, platlet dia dah oke.. tapi part dia meraung sekuat hati kene amik darah memang aku takkan lupa sampai mati la.. sampaikan dengan mak aku nangis sekali T_T


Tu la cite bersalin aku.. ini bahagian aku.. lain orang lain bahagian dia.. apa2 pun, bergelar seorang ibu adalah satu anugerah yang tak ternilai.. syukur ya ALLAH.. anak ini, Hadeef Zafran adalah pengikat hubungan kami suami isteri.. Hadeef, mami dan baba doakan semoga kamu berjaya dan cemerlang dunia akhirat seindah maksud namamu 'Yang bermatlamatkan Kejayaan', baik budi pekerti, tinggi akhlak, taat pada Pencipta, menjadikan sunnah Rasulullah sebagai jalan hidupmu dan menjadikan al-Quran pegangan hidupmu.. insya ALLAH..


Kamu adalah harta mami dan baba yang ALLAH anugerahkan.. mami dan baba akan cuba sedaya yang mungkin mendidik dan menjagamu selama mana ALLAH izinkan.. mami dan baba minta maaf andai ada kekurangan dalam mendidikmu.. ketahuilah, penghubung kasih n CINTA mami dan baba sehingga ke syurga-NYA adalah kamu wahai Hadeef Zafran..


Setelah 5 hari.. sampai skang abang masih tak puas hati rambut Hadeef tak selebat macam rambut dia.. haha.. cis cis.. Hadeef kan anak mami, eceh! orang kate kerap kencing waktu mengandung, rambut baby lebat.. aku memang tak kerap kencing pun mase peknen, so betullah kot kata2 orang tua..


Saya kesejukan dalam aircond!!


nganga yg sangat tidak sopan.. ikut sape ni Hadeef??


tido kaki santai.. Hadeef memang tak suke kalau kite selimutkan dia, apatah lagi kalau dibedung..


15 Comments:

CahayaMatakuYangMenyaksikan said...

meleleh air mata ne baca..tahniah buat mami aniem..doakan utk ateh jg moga cepat2 dianugerahkan rezki oleh ALLAH SWT..

miss jue said...

anim, sgt menyayat hati. dan sesungguhnya anim memang tabah. memang dah layak bergelar ibu di usia muda. semoga hadeef membesar menjadi anak yang soleh dan taat pada mami baba dan paling utama pada Agama. teringin sangat nak pgg hadeef tapi tak ada kesempatan.

warmest hugs for hadeef ^_^

Lazy BUM said...

baby sangat comel. tahniah akak..

MamaHana said...

anim, macam nak suh awak sambung cerita lagi jer la.. sbb best cara awak sampaikan cerita tu...
saya sayu sampai menitis airmata, pastu sambil gelak2 sebab ada babak2 gelak n kelakar awak tu... muahahahaaaa.... anyway, tahniah n selamat menjadi mami yg berjaya.. doa ini untuk saya juga... kis for hadeef

meelooww said...

Tahniah atas kelahiran Hadeef Zafran yg comel.. sedih btol teringatkan suasana dlm nicu tu kan.. apa2 pun, alhamdulillah semua dah selamat.. semoga baby hadeef membesar dgn sihat..

-Laili-

Raihah Rosli said...

tahniah mami aniem :)
dr ep 1 hgga 5... smua elemen ada... berdebar... sedih... lawak... pandai tul anim bercerita...
semoga hadeef sihat selepas ini:)
cakap ngan baby hadeef , aunty raihah cakap hadeef sgt comel :)
Semoga hadeef jadi ank soleh penyejuk mata kedua mami dan babanya :)

aSmiDar said...

alala...comelnya hadeeff...
rindu nak ade baby lagi tetiba...hehe

ANIEMZ said...

to CahayaMatakuYangMenyaksikan:

insya ALLAH.. doa banyak2 ye.. tapi, enjoy dulu saat berdua ni..=)

ANIEMZ said...

to miss jue:

demi anak n suami.. eceh! tetiba..

ANIEMZ said...

to Lazy BUM:

mekasih.. mak budak comel x?

ANIEMZ said...

to mamaHana:

nak taip panjang2 takut org bosan.. jadi buat 5 episod je.. tu pun panjang berjela-jela.. doakan semoga kite jadi ibu yg terbaik utk anak2 kite =)

ANIEMZ said...

to meelow:

akak, anim tak reti nak sebut nama anak akak tu.. hihi.. panggil aiman je la senang sebut.. cite dalam NICU adalah paling sedih..

ANIEMZ said...

to raihah rosli:

betul tak anim kate saket bersalin macam kene gigit semut?? keke.. hadeef kate mekasih.. mami saye pun comel.. tetibe.. kah kah kah

ANIEMZ said...

to aSmidar:

baby memang lumrah ALLAH ciptakan sejuk mata bila pandang dia kan.. sila la tambah lagi.. hikhik

Mommy Pinky said...

huhu..nanges bca part 4 & 5, sedey sgt...ape pun, tahniah lg sekali utk anim n hubby..semoga hadeef mjadi anak yang taat pd kedua ibu bapanya, pd agama :)

p/s: kak zana pun xbedung & xslimut irdina, mesti dia tendang selimut & meraung2 sbb panas kot..huhuh

 

blogger templates 3 columns | Make Money Online