:: Setia Bersama Selamanya ::

Daisypath Anniversary tickers

Konsep Blog

Blog ini hanya memaparkan kisah hidup dua insan yang menyulam cinta dalam keredhaan-NYA.. kurang dari sudut agama, fakta sains atau politik mahupun lucah.. blog direka hanya untuk menyimpan kemas segala kenangan kehidupan seharian yang semakin hari semakin hilang dari ingatan.. mengambil kata2 dari seorang pendakwah, "tulislah pengalaman itu, demi anak2 mu.."

Wednesday, September 29, 2010

Hadeef Zafran Menjengah Dunia.. Part 4


*********************************************
episod kali ni tentang cite hadeef di NICU.. mungkin boleh buat anda mengalir air mata.. eceh! peringatan; sila sediakan tisu secukupnya.. ohh~~ mungkin dalam entri ni tiada lagi gelak jahat aku yg kurang sopan tu...

******************************************

Lepas je siap makan n selesai gi toilet urus diri, aku pun sembang2 dulu dgn abang.. macam2 soklan aku tanye abang pasal baby sebab abang baru balik tengok baby dari NICU.. soklan ditanye bertalu2 sampai tahap mata abang dah merah2.. dan memang sudah dijangka, akhirnya abang mengalirkan air mata.. benarlah kata pujangga, kasih ibu dibawa hingga ke syurga, kasih ayah tiada penghujungnya.. T_T


Senanya, mase abang diarah keluar dari labor room untuk proses jahit luka aku tu, abang dah mesej aku cakap dia sedih n sebak skang, tahan je dari nangis sebab mak ayah aku ada.. aku mase tu duk dalam labor room, so tak leh la feeling2 bagai.. kang aku nangis kang, lagi teruk abang nak pujuk..


Mase abang nangis tepi katil aku, sangat kene cover.. duk wad kelas ketiga, bukan ade tembok sempadan ke hape dengan orang sebelah.. siap blh say hai kan.. jadi, abang tunduk je sambil pegang spek kat tangan kiri n tangan satu lagi sapu air mata dia.. sangat tacing.. aku tahan dari nangis.. seperti aku kate tadi, kang aku nangis, meraung dalam wad tu susah pulak satu hospital nak handle.. T_T


Untuk tak nak bagi aku risau, abang cakap baby oke.. dia dah nangis dah tadi.. tapi kalau oke, nape abang plak yg nangis?? tapi aku tak tanye la camtu kat dia, nanti dengan aku plak yg nangis.. so, aku pun kelip2 mata pandang kanan pandang kiri semata2 tak nak ada feeling sedih2.. aku cakap kat abang nak gi tengok baby kat NICU, tapi abang cakap tunggu kawan dia datang dulu, baru pegi..


So, kitaorang tunggu dulu kawan2 abang datang.. dorang balik dekat2 kul 10pm.. mase tu dah terpikir, blh masuk lagi ke NICU.. kot2 la dah lewat malam nurse tak bagi ke.. abang pegi tanye nurse, n then nurse cakap kul 9 pm NICU dah tutup, tak leh lawat dh.. malam tu berlalu sepi.. perasaan seorang ibu yg sudah baru beranak, tapi tak tengok apatah lagi sentuh baby~~ sangat sedih oke..


geng2 abang.. tetamu pertama yg datang melawat.. aku ngah serabai lagi waktu ni.. maklum la, baru 'sujud' dalam toilet


walaupun ngah saket, gosip tetap menten.. nampaknya si mami sangat sibuk menceritakan pengalaman bersalin beliau.. keke


Abang cakap dia tak azan lagi baby sebab takut nak gi dekat.. aku tanye nape takut, dia kate sebab banyak wayar2 n keadaan baby sendiri.. ohh~~ rupenye abang pun lemah bile tengok anak sendiri berserabut dgn wayar2 sedangkan sebelum2 ni dah berpuluh2 patient seperti tu abang dah tengok.. T_T .. malam tu sebelum abang balik, aku banyak kali pesan tolong buat sembahyang hajat.. mane tau malam ni lailatul qadar..


Rupenye kami bukan berdua menanggung kesedihan tu.. mak ayah aku n abang, adik beradik aku n abang semua doakan kesejahteraan baby.. mane2 yang sempat, buat solat hajat sekali.. bagi pihak adik beradik abang, bertalu2 mesej yg mereka hantar untuk redakan perasaan kami yang hadeef adalah 'pengikut' babanya.. untuk pengetahuan semua, en zubir adalah penghuni NICU selama 6 hari sejak lahir atas sebab keluar darah yang tak henti2 melalui hidung n mulut.. semua ingat abang akan mati.. lepas keluar NICU, duk kat wad biasa hampir 2 bulan kalau tak silap aku la..


Jadi, ke mana tumpahnya kuah kalau tak ke nasi.. eceh! okeh, siyes2x.. malam tu memang aku tak tido pun walau hakikatnya mata sangat ngantuk, tubuh sangat letih.. fikiran asek pada baby.. sambil2 tu aku baca zikir2 n doa syifa' n mintak pada ALLAH supaya doa n zikir ni dapat dijadikan penawar untuk baby supaya dia kuat untuk bertahan.. malam tu berlalu dengan bunyi2 suara baby2 orang lain T_T.. nasib jiran katil aku pun tak de baby jugak.. baby dia kat NICU sebab tak cukup berat..


Esoknya, siyes memang aku tak sabar nak jumpe Hadeef.. pesan kat abang suh datang awal2.. padahal datang awal2 pun bukan blh gi NICU sebab tak leh kacau Doc buat ward round.. jadi, lebeh kurang kul 12pm kitaorang gi NICU.. perasaan berdebar2.. aku takut aku tak kuat.. aku takut aku akan menangis sungguh2.. dan aku takut nanti aku jadi lemah.. kalau aku lemah, opkos Hadeef pun aku lemah.. jadi aku kene kuat..


Sangat saspen mase berjalan gi NICU.. abang jalan depan sebab dia yang tau mana Hadeef ditempatkan.. bile abang stop depan salah satu incubator, aku perlahan2 tenung baby dalam tu.. perasaan?? hampir menitiskan air mata.. ya ALLAH, anak aku ke ni?? dia ke dalam perut aku selama ni?? dia ke yang aku sembang selama ni selama mana dia dalam perut aku?? dia ke? dia ke?? hadeef celik mata mase aku n abang datang jenguk.. dan indahnya percaturan ALLAH, walaupun baby, dia seolah2 tau yang aku dan abang adalah mami n babanya.. T_T


Aku mintak kebenaran nurse untuk nak pegang Hadeef.. kalau nak dukung, memang sah2 tak leh.. aku bukak lubang tepi incubator tu n pegang jari mulus dia.. lembut.. lepas tu abang pun cakap, "kalau aling nak tau, hadeef semalam macam ni la.." sambil abang tunjuk pada salah sorang baby yg baru lahir.. aku cakap kat abang, nasib lah ALLAH tak izin aku pegi jenguk Hadeef semalam, kalau tak sah2 memang meraung dalam NICU tu..


Paling syahdu, Hadeef tiba2 buat mulut macam tengah menghisap seolah2 nak menyusu dengan aku.. sedih T_T ..aku tahan sebak.. abang pun.. mungkin Hadeef dapat bau susu dari tubuh mami dia.. lepas kitaorang main2 tangan n kaki Hadeef, abang pun cakap kat Hadeef yang baba n mami dah nak balik.. terus Hadeef nangis sekuat2 nya.. siyes aku memang tak tipu.. hebatnya chemistry yang ALLAH aturkan antara anak-ibu-ayah.. lepas kitaorang pujuk2 sampai lah dia tertido, aku n abang pun blah.. sorry sayangku Hadeef, baba n mami terpaksa..


Sebelum tinggalkan NICU, abang sempat tanyakan Doc tentang Hadeef.. doc cakap Hadeef cepat progress.. daripada kene intubation for first day, second day dah guna nasal prong.. jadi, mase aku gi lawat Hadeef pada hari kedua, dia dah guna nasal prong.. so, tak de la nampak macam critical sangat dia punye condition.. alhamdulillah.. nurse plak tanye aku, dah ada susu lum.. pastu dia pesan kalu ade susu, pam n hantar kat NICU.. tapi untuk Hadeef, hari pertama n kedua, nurse belum bagi susu lagi.. sian anak mami..

Petang tu lepas mak ayah aku balik dari melawat, aku n abang naik sekali lagi ke NICU.. mase tu memang hampir nak buka pose dah.. dan dan abang amik sebijik kurma letak dalam poket seluar dia.. bila tiba kat kotak lubang 4 yg hadeef punye tu, macam biase, si Hadeef terjaga n terkapai2 tangan dia.. aku masukkan tangan aku n suh dia genggam.. bile dia genggam, wahhh~~ sayu sangat hati..


Dah masuk waktu azan, nurse2 semua pegi buka pose.. mase tu terasa nak amik gambar, tapi bile pikir2 walaupun Hadeef dah tak banyak wayar n mesin yang bersambung kat tubuh dia, tapi masih ramai baby2 comel lain yg wayar berselirat kt tubuh.. so, takut membahayakan baby lain.. kesimpulannya, tiada gambar kenangan sewaktu di NICU oke.. dan dan mase tu baru teringat yg abang belum azankan baby Hadeef..


Abang pun terus amik kesempatan azankan Hadeef.. bukak lubang depan tu sambil mulut dekat dgn lubang n terus azan.. mase tu air mata aku dah bergenang.. untuk elak aku meraung2, jadi aku pegi buat ziarah mesra alam ke kotak2 yang ada baby2 comel lain sehinggalah abang selesai azankan Hadeef..


Hari ketiga, tiba2 aku dapat call dari NICU.. sangat berdebar mase tu sebab staf NICU dh cakap, kalau ada apa hal, dorang call.. bila aku angkat phone, dorang mintak aku pegi NICU skang.. diri yg lemah pun tiba2 jadi kuat.. mula2 ingat nak gi jalan sorang2 je ke NICU, tapi pikir2 bahaya.. kang aku pitam lagi kecoh plak spital tu.. huhu.. aku pun panggil sorang nurse mintak hantar aku ke NICU.. abang yg mase dalam kelas pun dapat call dari NICU, terus mintak kebenaran Doc nak kuar awal utk ke hospital.. sangat saspen, hati berdebar2..

***
aci tak nak stop sini.. bersambung.. kekeke..



budak yang sangat pasrah apabila kepala dibotakkan.. hik hik hik


ni dia cinta hati mami dan baba..


3 Comments:

nurul aziyana said...

alahai syahdunya bc...
alhamdulillah akhirnya baby hadeef sihat..mcm muka aniem..

Insyirah said...

comeynya anak anim..rs mcm nk turun kuantan je jenguk hadeef..hoho

ANIEMZ said...

to nurul aziyana:

alhamdulillah =)

to insyirah:

meh la kak nor turun kuantan.. umah abg kak nor dekat je dgn umah anim.. blh jalan kaki.. tp agak bahaya gak jalan kaki, takut kene culik dgn mat indon =)

 

blogger templates 3 columns | Make Money Online