:: Setia Bersama Selamanya ::

Daisypath Anniversary tickers

Konsep Blog

Blog ini hanya memaparkan kisah hidup dua insan yang menyulam cinta dalam keredhaan-NYA.. kurang dari sudut agama, fakta sains atau politik mahupun lucah.. blog direka hanya untuk menyimpan kemas segala kenangan kehidupan seharian yang semakin hari semakin hilang dari ingatan.. mengambil kata2 dari seorang pendakwah, "tulislah pengalaman itu, demi anak2 mu.."

Sunday, September 26, 2010

Hadeef Zafran Menjengah Dunia.. Part 2

Ohh~~ ai nak wat pengumuman ni..

  1. hadeef akan panggil aku mami, bukan mama.. ade rase geli2 tak? dan en zubir masih mempertahankan panggilan baba.. so, sekarang jadilah mami n baba.. sebab dalam family aku dah ade panggilan mama, so second registration untuk panggilan mama tak valid dah..~ sekian..
  2. ai dah kat kuantan skang.. sape2 yang nak datang ziarah, mesej la ai.. nanti ai bagi pelan umah oke..

**************************************************


Rupenye bile air ketuban dah pecah, saket contraction makin kuat.. mase air ketuban pecah tu, tiba2 abang sebut “Allah..” sangat saspen.. aku tanye kenapa, abang jawab, “meconium..” pastu dah mula kecoh2 dorang cakap “moderate meconium..” .. semua dah kalut.. ade sorang HO tu pegi panggil sorang doc india.. abang ingatkan tu MO.. then, bile doc tu datang, dia pun cakap moderate n cakap kat aku tunggu 10 cm baru bole teran.. pastu lagi saspen bile CTG baby dah nampak deceleration..


Abang dah pelik dah.. sepatutnya, dorang kene infuse pitocin untuk cepatkan proses bersalin.. tapi tade pun.. so, abang diam je sebab kot2 la management baru hospital kan.. dan pulak tu as a medical student, tak layak la nak bersuara kan..lebih kurang kul 2.30 pm, baru lah MO datang n dia cek dah 10 cm.. terus prepare alat2.. mase tu memang semua 3 orang HO tu kene marah dgn MO sebab sorang habuk pun tak gitau dia moderate meconium..


Tengok jam dah 2.45pm.. oke, semua dah prepare n suh aku push.. upenye, push push push ni bukan senang.. mase tu ade 4 orang doctor n lebeh kurang 6 orang kot nurse.. tunggu aku push macam tunggu ronaldo sumbat bola.. pastu siap bagi semangat ”ok kak.. tarik nafas.. teran panjang panjang.. lagi kak.. panjang panjang panjang..“


Tapi memang dah dasar tak reti push kan.. nafas plak pendek.. abang kata first push je yg oke.. lepas tu dah teran kat muka, bukan kt bawah dah.. dah la tak reti push, pastu ade hati tanye abang, “dah keluar belum kepala?” haha.. pastu doc bagi mase sampai kul 3 pm je, tak dapat je vacuum.. tersentap wei.. tiba2 aku cuba gak bayangkan teran nak berak camne..tapi sebab nafas pendek, tak reti nak curi nafas, so tak berjaya gak la..


Ohh~~ lupe plak adegan paling ngeri.. aku masih terbayang2 lagi rase doc gunting bawah tu.. seolah2 macam kite gunting kain, pastu bunyi hujung gunting selisih dengan hujung 1 lagi.. paham ke aku bebel ni?? Ngeri2.. abang, tunggu hadeef 4 tahun kalu nak anak lagi.. haha..


Tengah2 usaha keras utk push, tetibe doc tanye tinggi aku ni berapa.. tersentap tiba2.. mase tu semua dh sibuk prepare alat utk vacuum.. pastu, bile aku cakap tinggi 148cm, doc terus suh prepare bilik bedah jugak.. aku pun dah macam stress dah.. dengar nak vacuum, pastu kalu tak dapat vacuum, kene bedah.. abang dah rayu2 suh push betul2.. 3x push gak kot akhirnya 3.20pm, lahirlah Hadeef Zafran..


Abang duk sebelah aku je.. langsung dia tak pandang doc buat ape, gunting ke, tarik baby ke.. patut la etika doctor taleh rawat kaum kerabat sendiri.. rupenye bile dah ade pertalian antara doc dengan patient ni, jadi macam lemah semangat..hadeef keluar macam2 complication.. sangat sedih, tapi Alhamdulillah, semua dah selamat sekarang..~~ bersambung


6 hari


gaya tido peberet.. aku tak dan nak snap gambar hadeef tido berbantalkan lengan dia sendiri sebab mase tu ade tetamu datang.. takkan aku nak snap gambar anak sendiri depan orang macam anak kau bintang filem hindustan..


sangat suke tidak dibedung.. memang hadeef jarang dibedung pun sebab cuaca panas kan skang.. sian dia nanti.. 15 hari berat dah naik jadi 3.6kg..


9 Comments:

Raihan Mahmood said...

tahniah anim and zubir! moga hadeef menjadi penyejuk mata kamu.. :)

incik said...

AKAK...CEPATLA UPDATE PART SETERUSNYE...huuu..
xsabar...
btw..mami pun comel lah kak..
terbayang2 nnt die da pndai ckp sikit2..die akn sebut-moommmy..mesti comel tau..

::~aFiFaHaNi~:: said...

huh...betambah saspen..(ade nada takut nk kawin..hehe)
hadeef,jadi ank soleh pd mami n baba ek..

benzaldehyde said...

sebijik fotostat muke kak aniem..hehe..
peluk cium tuk hadeef ye.. ;)

aLiYaH aHmAd said...

tahniah akak!!!

Fariz Finie Family™ said...

Tahniah anim dan family.. :) comel baby..

Ameena Muktar said...

salam.....

tahniah kak anim n family....pasti hidup lebih ceria. semoga menjadi mami & baba yang terbaik untuk hadeef.

wani said...

salam kak anim.....
tahni9ah...
rasa ngeri plak baca post ni...

ismisyakila said...

assalamualaikum.

tahniah aniem & zubir. mabruk alaikuma.

semoga hadeef menjadi anak yg soleh & musleh.Allahumma faqqihhu fiddin..

Aishhh takut pulak rasanya nak bersalin.huhu.

 

blogger templates 3 columns | Make Money Online