:: Setia Bersama Selamanya ::

Daisypath Anniversary tickers

Konsep Blog

Blog ini hanya memaparkan kisah hidup dua insan yang menyulam cinta dalam keredhaan-NYA.. kurang dari sudut agama, fakta sains atau politik mahupun lucah.. blog direka hanya untuk menyimpan kemas segala kenangan kehidupan seharian yang semakin hari semakin hilang dari ingatan.. mengambil kata2 dari seorang pendakwah, "tulislah pengalaman itu, demi anak2 mu.."

Monday, February 2, 2009

C.I.K.G.U Mesti Fleksibel..

Pagi tadi anim kelas KPT.. subjek pendidikan.. kelas reka bentuk instruksional yang inputnya dipelajari untuk buat bahan pengajaran atau courseware.. subjek pendidikan satu subjek yg suka selain subjek fizik.. memandangkan anim core in education, mesti laa kene tau seme pasal pendidikan.. tapi yg jadi bosan kerana lecturer nya.. anim mnta maaf..

Dia mungkin terkilan dengan kami yang sembg di belakang..
"kalau awak dah tau semua yg saye nak ajar, awak tak payah datang kelas.. saya pun tidak membazirkan suara dan tenanga utk ajar awak.."

wajar dan sedikit kasar apa yang dia cakap kepada kami.. tapi salah kami sebab sembg memandang kan cara penyampaian nya yang satu nada.. tak de lawak langsung.. kelas pukul 8 pulak.. emosi masih tidak stabil dan fikiran masih teringatkan bantal! ngeh3.. mendengar dia kata sebegitu, anim terlintas dalam hati.. cikgu mesti fleksibel.. jangan hanya satu nada sahaja..

Teringat ketika semester 1, Cik Hasimah, lecturer BI selalu menekan kan kepada kami, "U must know everything.." tertarik dengan kata2nya [dalam terjemahan] hehe.. " jika awak seorang arkitek, awak hanya tau pasal lukis pelan.. awak seorang doktor, awak tau nak ubati orang.. awak seorang lawyer, awak akan tau untuk selidik kes2.. tapi jika awak cikgu, awak kene tau semua..

Bayangkan, pelajar akan tanya cikgu macam2.. kadang2 dalam bidang kuasa guru sendiri.. pengalaman anim menjadi cikgu, ragam pelajar memang pelbagai.. apatah budak sekolah rendah yang dunianya sedang dalam pembelajaran sesuatu yg baru.. abes macam2 ditanye.. sampaikan bilang huruf bahasa Arab ditanye.. nasib anim background sekolah agama, tahu nk jawab.. kalau tak tau, malu jugak sebab students akan ingat cikgu tau semuanya..

So, kesimpulannya, cikgu kene pandai berjenaka, bercerita, bersajak, bernyanyi, berjoget, berkreatif, berinovatif, bersukan, dan ber bla bla bla.. [ni kalau DBP bace, confirm kene saman.. kesalahan bahsa...] hehe..

2 Comments:

najwa abdullah said...

serius betul ape yg dipotpet anim.heh.cikgu mesti tau semua.kalau xtau pun mesti harus yakin je jwb,kan?

lame xjmpa anim.serasa sem ni mcm x t'serempak lg kan?dah tinggi ke skang?..=p

harus ku larikkkkkkkk*

HANIEM MUSTAPHY said...

hehe.. a'ah, dah tinggi dah sikit.. tumit kasut yg tinggi, tuannya dah terbantut.. hehe..

 

blogger templates 3 columns | Make Money Online