:: Setia Bersama Selamanya ::

Daisypath Anniversary tickers

Konsep Blog

Blog ini hanya memaparkan kisah hidup dua insan yang menyulam cinta dalam keredhaan-NYA.. kurang dari sudut agama, fakta sains atau politik mahupun lucah.. blog direka hanya untuk menyimpan kemas segala kenangan kehidupan seharian yang semakin hari semakin hilang dari ingatan.. mengambil kata2 dari seorang pendakwah, "tulislah pengalaman itu, demi anak2 mu.."

Thursday, December 9, 2010

Happy Breastfeeding!


mula2 sangat saspen bile i tetibe rase cramp kt bahagian rahim, pening2 kepala, rase loya.. huahuahua.. en zubir siap kata, itu adalah salah satu simptom pregnant.. haiyya.. tapi untuk 2 hari je, pastu hilang sudah.. nak kate period bukan, nak kate peknen rase nye bukan.. kalau betul, pengsan la i.. hehe.. saje je tau wat i terkejut kera.. lepas tu terus demam secara azab selama 2 hari.. dengan lenguh2 seluruh tubuh.. en zubir kata, itu adalah simptom denggi.. susah tul kawen dengan doktor.. tubuh kene diagnosis macam2 dengan dia.. ~_^


semalam hadeef ada 2 appointment.. satu kat KK untuk inject vaksin 3 bulan n satu lagi kat klinik peads untuk follow up kes dia MAS (meconium aspiration syndrom) mase lahir.. mase kt KK, agak terburai hati aku bile letak hadeef atas penimbang, berat hadeef 5.4 kg.. what??? naik 100 gram je? biar betik.. nurse situ siap cakap, eh, badan berketul2 tak kan 5 kilo lebih je.. pastu, baru sibuk nurse cek penimbang, rupenye skala dia dah lari.. beze 500 gram dengan skala yg betul.. weh, mana kau nak lari ni.. hehe.. adus.. KK IM, sila la tukar penimbang digital oke..


hadeef macam bese kene cucuk menangis la jugak.. manja betul la anak mami ni.. tp tak de la meraung teruk.. sekejap je, lepas aku peluk2 dia, terus senyap.. siap je kat KK, terus pecut gi HTAA.. sampai klinik peads, mak aiii, ramainya owang.. huhu.. macam nak pengsan tunggu.. tengah2 tunggu turn, berbual la dengan sorang makcik ni.. dia temankan cucu dia yang follow up sebab lahir tak cukup bulan.. lahir pada hari merdeka, 7 bulan dengan berat 1.7 kg..


makcik : makcik bagi dia minum susu s**w.. tak yah susu badan pun.. oke je.. berak oke, kencing oke, kire oke la tu..
aku : ooo.. (senyap je la kan.. orang dah puji susu formula, takkan aku nak hujah lain pulak)
makcik : lepas kuar hospital, menyusu sekejap je dengan mak dia, pastu bagi susu tepung.. makcik tengok dia boleh trime, perut tak meragam..
aku : senyap je la.. angguk2 senyum..
makcik : kadang2 kalau dia tamau susu, makcik bagi minum air masak, kenyang terus tido..
aku : dalam hati, alahai makcik ni..


tersentap hati aku bile makcik tu puji2 susu formula yg cucu dia minum.. mungkin sebab susu tu mahal kot.. aku ni bagi hadeef minum susu free je.. rezeki ALLAH bagi yang tak ternilai harga dia.. aku tak kesah pun tang yang bagi susu formula, tapi aku terkejut bile makcik tu gitau yang dia bagi cucu dia minum air masak.. alahai makcik ni.. kesian budak tu.. makcik tau tak yang molekul2 air masak ni adalah besar dan susah bagi perut baby nak trima?


ramai orang yang bagi baby dia minum air masak sejak lahir.. bukan tak boleh bagi baby mium air masak, boleh.. tapi biar lah 6 bulan ke atas.. waktu tu perut dia pun dah boleh trime solid food kan.. kesian.. kesian.. aku ingat lagi, before kuar ward ritu, berapa kali nurse pesan kat aku, jangan bagi baby minum air masak.. kesian kt budak


dah cite pasal tu.. oke, bile turn hadeef kene panggil, macam bese la, timbang dulu, ukur tinggi n lilit kepala.. dan sebenarnya berat hadeef bukan 5.9 kg, tapi 6.2 kg.. kat hospital baru betul sebab dorang guna yang digital punye.. adusss KK ni, aku cakap dah, kene tukar digital punye, baru betul.. alhamdulillah, hadeef sihat je, tak de apa2 masalah.. syukur.. dan lepas ni tak de dah appointment.. itu la yang pertama dan terakhir, insya ALLAH..


tapi senanya, 6.2 kg tu naik sikit je.. tak sampai pun sekilo.. itu yg buat aku n en zubir garu2 kepala.. sebabnya, hadeef akan minum banyak bile kat umah, tapi minum sikit je kat nurseri.. setiap hari aku bekalkan 6 botol 3.5 oz ke nurseri, tp yg luaknya 4 botol.. kadang2 kalau 5 botol luak pun, yang kelima tu still ada susu dalam botol time aku pegi amik hadeef.. pernah jugak kadang2 3 botol je luak.. luluh hati mami sayang..


sekarang, aku dah up kan jadi 4 oz untuk setiap botol.. dan tengok menten je dia dapat habiskan 4 botol sepanjang pagi n petang.. maknanya, dari pagi sampai petang, hadeef minum dalam 16 oz je.. tak pe lah hadeef ye.. asalkan hadeef sihat sudah.. tu sudah cukup wat mami n baba senang hati.. sayang hadeef selalu.. ~_~

nak selit sikit.. SELAMAT PENGANTIN BARU kepada abang tersayang, Muhammad Muhaimi dan pasangannya, Najwa Haryani.. semoga berkekalan hingga ke syurga-NYA.. amin..


gambar ni je ada.. itu pun en zubir yg amik.. aku tengah pegang budak comel tu tido..


purple .. lalalala..


baju melayu pertama hadeef.. mekasih Ummi!


7 Comments:

nurul aziyana said...

a'ah mkcik2 bngga btul bg fm kt bby..air msk mmg xlupa..pernh dpt pesanan bg air msk skli skla kt bby tp sbb dh tau xblh sengih jer la..mesti lenguh dh tgn dukung hadeef kn?

pIjaH said...

haniem.. susu snow kn..
haha.. adik pijah dlu mnum susu tu..
sbb zman mak dlu xdenye ad msin spectra 3.. kih3... :) ..

nnti, klu pijah nk ad adik lg, pijah sruh mak bli spectra 3 la.. snang skit... hihi...

krim slm kt zubir

nurul aziyana said...

aniemz..anda telah ditag utk join contest..hehehe
http://nurulaziyana.blogspot.com/2010/12/contest-simanjaku-comel-by-masyimalo.html

deena awanis said...

rafique pun minum 14-15 oz jer sepanjang akak gi keje..alhamdulillah berat naik ok jer..ermm berat baby naik around 1kg per month tu normal la..=)

kayzie said...

salam kenal..anak sy ms umur anak awk pun nyusu sket,lg2 kl ms sy keje mcm nak taknak jek mnum dr btol..dia lg suka direct dr sy..skrg pun tak nyusu bnyk..bdan pun slim jek..huhu..i guess sbb genetik kot..nak tny,knapa hb tak kasi amik suplemen tuk nyusu?ad efek yg tak baik ke?nak tau gak..thanks

Mami Hadeef said...

to nurul aziyana: hehe.. lenguh la jugak.. tp tak der la berat sgt dia.. bunyi cam mak dia ni gagah perkasa je =)thanks akak sebab sudi tag anim..

to pijah : hehe.. suke hati dia je nak mitk adek dengan mak.. kawen la cik pijah wei.. branak sendri lak =)

to deena: tak pe la akak.. hadeef n rafique sama2 slim nanti.. hehe

to kayzie: ooo. sama ye.. ingat kan hadeef je jenis tak minum byk..risau.. ntah la,, anim bukan nak kondem mane2 produk tau.. cuma hb cakap, "org yg ramai masuk hospital tu la yg banyak makan supplement.." pastu, dia pesan, kalau nak susu banyak, biar lah secara natural.. cam makan kurma ke, barli ke, jantung pisang.. yg tu sah2 takde bahan kimia ape..

kayzie said...

ooww..akak br try shaklee tuh..tp lum nmpk lg kesannya..anak dah 10bln susu tak meriah cam dl..tp last week wat ayam blck pepper, n celur pucuk paku tb2 lak cik b bengkak smpai ke malam..3 kali pam + direct feed br surut bengkak..dasat kesannya..agaknye sbb balck pepper tp tatau la kalo sbb len kan..nak wat eksperimen lg hjng mgg nih..dlm bln rmdhan dl sll mnum susu+kurma..susu mmg meriah,tp skrg dah mlas nk blend..ahaks..nway suka bc story anem, duk kuantan ke?katne?happy brestfeeding n thanks sudi blas..*sowi komen menjela2

 

blogger templates 3 columns | Make Money Online