:: Setia Bersama Selamanya ::

Daisypath Anniversary tickers

Konsep Blog

Blog ini hanya memaparkan kisah hidup dua insan yang menyulam cinta dalam keredhaan-NYA.. kurang dari sudut agama, fakta sains atau politik mahupun lucah.. blog direka hanya untuk menyimpan kemas segala kenangan kehidupan seharian yang semakin hari semakin hilang dari ingatan.. mengambil kata2 dari seorang pendakwah, "tulislah pengalaman itu, demi anak2 mu.."

Saturday, August 20, 2011

Something To Share...

Salam ramadhan untuk semua... dah masuk hari ke-20 pose ye, baru sibuk nak taip entry.. huhu.. senanya, hari2 jenguk blog ni.. rase gedik sgt nak taip entri baru.. tapi bile fikir SAPS, fikir update status kedai, layan customer, buat kije rumah, layan si kecik hadeef, layan si besar en zubir, jadi taip entri baru terpaksa diketepikan.. adussss... ai belum dapat status supermak lagi laaaaa.. asek lembik macam sotong je.. hahaha

Something to share.. bunyi macam menarik je kan.. bukan niat nak memburukkan sesiapa, atau nak membuka pekung di dada.. cuma, nak bagi peringatan kepada peniaga2 di luar sana.. ingatlah, sehebat mane pun kite, selama mana pun kite dalam bidang perniagaan, seelok mana pun barang yg dijual, semuanya rezeki kita ALLAH dah tetapkan.. jangan terlalu taksub dengan menganggap rezeki tu adalah kite yg tetap..

Baru2 ni ai dapat personal message dari seorang peniaga..



Assallamualaikum..Selamat berpuasa dan selamat hari raya..minta tolong jangan post dekat shoumix chat akak yer..hanim umpama masuk kedai org dan tarik pelanggan tu masuk kedai hanim..akak dah lama biz CD..so far x pernah nak post iklan di chat box org jual benda yg sama...tlg beretika dalam perniaagaan.
Dengan harga yg rendah dan tidak mengikut market lepas tu post di chat box org sesuka hati...dah banned bagi link FB pulak..apa jadahnya?x faham2 ke?Jangan pentingkan diri sendiri ye dik..awak tu baru setahun jagung berniaga CD..tlg hormati org lain sama..itu web site akak...dan kamu tak diundang ya! harap maaf...

sentap cik kiah ni baca mesej tersebut..

Perniagaan CD dan Sutera..

ya.. ai baru je dalam jual CD ni.. start bulan 5.. tu pun bile ramai yang tanye beli di mana.. sebelum tu terbuka hati nak jual soft toys.. tapi bile tgk rakan blogger ade yg jual soft toy, saye cancel.. terasa macam sekat rezeki orang je.. walaupun ade yg tanye beli mane soft toy, saye just bagi link kak nadxoxo sahaja.. biar mereka beli dari dia..

senanya, ai tak tau ape2 pun sbb yang uruskan tentang jualan ni adalah en zubir.. sementara dia duk saje di rumah tengah cuti, jadi dia full time uruskan kedai.. dan aim dia, sebelum masuk 5th year nanti, biar kedai tu dikenali ramai.. jadinya, yang duk promote kedai mesti lah en zubir..

mase kami jual sutera dulu, kami peniaga2 sutera ni memang tak kesah langsung nak shout kat shoutmix chat penjual sutera jugak.. kadang2, kedai yg masuk promote dalam kedai kami tu menjual lebih banyak sutera, harga lebih mahal, design yang menarik etc.. tapi saye tak kesah pun sbb saye pegang pada satu, rezeki ALLAH yang kawal, ALLAH yang bagi.. dan mereka yg lain pun, tak kesah jika saye masuk dan promote kedai saye dalam kedai mereka walaupun saye jual jauh lebih murah dari mereka..

rupenye, masuk dalam arena perniagaan CD ni lain rupenye.. ambil pengalaman menjual sutera dulu, sebab tu en zubir shout di shoutmix penjual tersebut.. melenting la dia terus label kan kami tiada etika dalam perniagaan.. sabor je la akak ni.. yang paling wat ai hangin, siap marah jual CD murah2.. hello, harga tiada sesiapa yg boleh kawal.. kecuali lah kilang kt China tu dah tetapkan kene jual berapa 1 CD tu..

Ikhlasnya hati, saye tak amik untung banyak pun atas satu CD yang dijual.. aim saye, biarlah mereka2 yang berkewangan macam saye mampu memiliki CD dan dapat cut bajet bulanan.. saye menjual bukan nak mengaut untung semata2.. kalau tgk pada untung atas 1 CD, nak bayar makan lunch hour pun tak lepas tau.. tp, tak kesah pun.. tengok pada pasaraya besar cam Carefour, Mydin, Giant, Tesco, camne dorang boleh maju? salah satu mende yang perlu dihadapi bile kite masuk bidang perniagaan adalah persaingan.. terpulang pada kite nak buat camne untuk menarik pelanggan masuk kedai kite.. setuju?

bagi saya, bile pelanggan beli 10 pcs ke atas, saye bagi free 1 wash bag.. tu sebagai sedekah.. sbb saye belum habis study lagi pasal perniagaan ISLAM.. takut jugak sebenarnya.. kang manyak masuk duit, tapi tak berkat sbb tak keluarkan zakat etc.. jadi, bile sedekah tu la saye anggap boleh 'membersihkan' duit yang masuk untuk kami.. insya ALLAH.. pelanggan saye senanya ramai dari daerah kuantan dan mereka datang ke rumah sendiri untuk COD... sambil2 mereka datang, saye terus bagi free consultant camne nak gune, basuh etc..

dulu, mase menjual sutera, ayah saya banyak pesan.. ye, ayah saye adalah seorang kontraktor binaan, ade syarikat.. saye jadikan dia sebagai rujukan dalam perniagaan saya.. dia pernah pesan, dalam perniagaan 1 sen mesti kire.. dia pesan, jangan jual lain2 harga bagi cara pembayaran yg berbeza.. contoh kalau orang bayar cash harga RM200, tapi bayar ansuran dah jadi RM250.. tu dah dikira riba... jangan amik untung 2x ganda.. banyak lah lagi.. pokoknya, ikut cara Rasulullah berniaga, insya ALLAH perniagaan diberkati..

cuma, saye masih diawang-awangan mencari hukum menjual dengan cara pre-order dan mengenakan full payment.. sesiapa yang tau, boleh komen pada entri ni.. TQVM..

maaf pada sesiapa yang terasa.. cuma apa yang nak dikongsi, jangan lah terlalu rasa yakin tu semua milik kita.. pelanggan masuk kedai kite dan nak membeli, ALLAH yang bukakan hati mereka, bukan kerana cara kite atau barang kite.. barang yang buruk rupenye pun kalau ALLAH bukakan hati si A untuk beli, berlangsung la jugak jual beli kan sbb ALLAH dah tetap rezeki untuk peniaga tu.. kalau ALLAH nak tarik nikmat tu, sekejap je kak oiiii...

ok lah.. peace no war..

1 Comment:

BLOG UNTUK ANAKKU said...

betol2..rezki ALLAH yang tentukan...memang betol,ramai peniaga amik untung melampau..jadi, kalo yang tak mampu, pikir banyak kali jgk nak beli CD ni. jd kalo ada org mcm anim jual murah, orang pon xpk byk kali nk pakai CD.nak tahu sape akak tu...tlg email website akak yg bongkak tu ke sy ye wahidarosyada@yahoo.com

 

blogger templates 3 columns | Make Money Online